Την ώρα που το Κατάρ πανηγυρίζει ακόμα για την επιτυχία της διοργάνωσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος, στις Βρυξέλλες θρηνούν για το θάνατο του Πάπα Ραντζινγκερ Βενέδικτου. Το ποδόσφαιρο για τον χαμό του βασιλιά Πελέ. Η υγεία δημιουργεί νέα κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Κινας με τον COVID-19 και την γρίπη να θερίζει από την μια άκρη στην άλλη την ανθρωπότητα. Και ο πόλεμος καλά κρατεί στην Ουκρανία με ελάχιστες ελπίδες ανακωχής. Πόσο μάλλον να τερματιστεί στους μήνες που τρέχουν τον καινούργιο χρόνο 2023.

Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης 

Σε όλα τα μέτωπα επικρατεί αβεβαιότητα και η ανησυχία επικρατεί σε όλα τα μέτωπα για το τι μας επιφυλάσσει η άλλη ημέρα.

Το manifesto.gr φέρνει σήμερα στην επικαιρότητα και αποκαλύπτει τα σχέδια που μελετούν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες.
Το σκάνδαλο Κατάρ, έχει πολλούς πρωταγωνιστές. Κυρίαρχες όμως είναι οι εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου και της Ιταλίας ιδιαίτερα.
Στην Ιταλία, με το μεγαλύτερο ποσοστό κατηγορουμένων και τον εγκέφαλο του σκανδάλου πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσερι στην φυλακή η δικαιοσύνη έχει ήδη προχωρήσει στην έρευνα και άλλων υπόπτων μεταξύ συνεργατών και υπηλληλων νυν και πρώην ευρωβουλευτών.

Στο Βέλγιο η εισαγγελία με επικεφαλής τον σκληρό Μισέλ Κεζέ, έχει τους κεντρικούς φακέλους του σκανδαλου όπου και την υπόθεση της υπό κατηγορία Εύας Καιλη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν επόμενο να είναι επίκεντρο αναφορών, με τη πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσολα να μην παίρνει αναπνοή ούτε τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ίδια είναι η θέση και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, κάτω από τις πιέσεις στο Κολέγιο των Επιτροπών, να ερευνήσει για παράλληλες αναφορές και ενδεχόμενες συμμετοχές Επιτροπων στο συγκεκριμένο η άλλο σκάνδαλο.

ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η Βελγική δικαιοσύνη με αφορμή το αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών, μετέφερε το πρόβλημα και στην ιταλική κυβέρνηση.
Έτσι. Η Ρομπέρτα Μετσολα εντείνει τις προσπάθειές της και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου όχι μόνο θα έχει το πόρισμα με την άρση ασυλίας των κατηγορουμένων πρώην και νυν ευρωβουλευτών, αλλά θα έχει προχωρήσει στην απόφαση να προτείνει με σύμμαχο την ιταλική κυβέρνηση την νομοθέτηση οριστικής κατάργησης του ασύλου των ευρωβουλευτών. Με μια έκθεση οδηγία προς τους αρχηγούς των 27 μελών κρατών ώστε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής να έλθει προς συζήτηση η πρόταση της προέδρου.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα το οποίο τρέχει αυτές τις εβδομάδες, πάλι από την φιλόδοξη προεδρο του Κοινοβουλίου, είναι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα Ειδικών Συμβούλων του Κοινοβουλίου, η οποία μελετώντας τις εργασίες του Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου διέκρινε κενά και ανεφάρμοστες γνομωδοτησεις, τροπολογίες και εκθέσεις που υποβάλλονται στο Συμβούλιο και τον εκάστοτε πρόεδρο του υπό μορφή ψηφισμάτων και εκθέσεων.

Ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, ώστε έως τις προσεχείς ευρωεκλογές και την έναρξη της νέας περιόδου θητείας του Κοινοβουλίου, να  μπει σε εφαρμογή η αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβωνας. Τελευταία και νυν Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μετσολα έχει ήδη αναθέσει στο ευρωκοινοβούλιο σε βουλευτή την σύνταξη της αναθεώρησης που μαζί με τις αντίστοιχες εργασίες των Επιτροπών του ΕΚ, να έχουμε ψηφισμένη και την πρόγευση μιας αναθεωρημενης  Συνθήκης το προσεχές καλοκαίρι. Η το αργότερο εντός του προσεχούς Φθινωπορου 2023.

Όπως γίνεται αντιληπτό το 2024 προμηνύεται πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον στις αλλαγές που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024! Στην σύνθεση του Κοινοβουλίου, αλλά και στο προεδρείο και το Κολέγιο των Επιτρόπων για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι προεργασίες στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για τους εκπροσώπους τους την προσεχή πενταετία.

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στη Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα πρόεδρο σήμερα τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.