Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το εργασιακό καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» υπαλλήλων μέσω εργολάβων, το οποίο κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το βασικό «εργαλείο» με το οποίο δούλευε η απελθούσα κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στις ΔΕΚΟ. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το tomanifesto.gr, με «ενοικιαζόμενους» υπάλληλους είτε με εξάμηνες είτε ετήσιες συμβάσεις εργασίας, δουλεύει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση
Το καθεστώς αυτό έχει λάβει «σάρκα και οστά» εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο με τις κωλυσιεργίες του νόμου για τις ΔΕΚΟ να αποτελούν τροχοπέδη για τις προσλήψεις τόσο σε τεχνικό όσο και διοικητικό προσωπικό και για οποίο –από ότι φαίνεται- δεν έκανε τίποτα η προηγούμενη Κυβέρνηση για να το εξαλείψει, παρά τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα τα κενά τόσο σε τεχνικό προσωπικό όσο και σε διοικητικό μεγαλώνουν, καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη καθώς έχουν συμπληρώσει χρόνια εργασίας τους.
Ως «σανίδα σωτηρίας» διαφαίνεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ και που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Οκτωβρίου, για το οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε σε συνέντευξή του πως «το νομοσχέδιο αυτό έχει ειδική στόχευση για τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη, να λειτουργεί μακριά από τους περιορισμούς του νόμου για τις ΔΕΚΟ, διότι είναι η μόνη εισηγμένη δημόσιο επιχείρηση που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό».
Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ –αποκλειστικά μέσω του “tomanifesto.gr” – αυτή τη στιγμή καταγράφεται τεράστια έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. τόσο σε τεχνικό προσωπικό όσο και σε διοικητικό που καθιστά έως και αδύνατη σε πολλές φορές των περιπτώσεων, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει.
Ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης, όπως υπογραμμίζει η Ένωση, είναι η κακή παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες, το να μην μπορούν να εξεταστούν τα αιτήματα των πελατών κυρίως τα φωτοβολταϊκά ενώ ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις νέες παροχές, τις νέες συνδέσεις και στα έργα που πρέπει να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται και στην εξέταση των φακέλων που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τους επενδυτές να πιέζουν σε μεγάλο βαθμό για τη γρήγορη εξέταση των φακέλων τους. Όπως εξήγησε η Ένωση, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για τη δημιουργία νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Μάλιστα, οι Τεχνικοί δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν την πορεία εξέτασης των φακέλων, πως βαδίζει με «ρυθμούς χελώνας».
Οι αριθμοί των αιτήσεων
Ενδεικτικό είναι πως μόνο για την Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν αυτή την στιγμή περίπου 1.500 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, 500 αιτήσεις για ενεργειακές κοινότητες και 150 αιτήσεις για “net metering”, δηλαδή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των ακινήτων με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού. Με το σύστημα αυτό καταναλώνει ο πελάτης την ισχύ που του χρειάζεται και την υπόλοιπη την πουλάει στο δίκτυο.
ΚΗΕ Κλάδος Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος Νομικών Θεμάτων Ένωσης Τεχνικών ομίλου ΔΕΗ/ ΚΗΕ Κλάδος Ηλεκτρικής Ενέργειας, Στράτος Μανικάκης σχολιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Όπως καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ως αποτέλεσμα έχει, να λειτουργεί ο ΔΕΔΔΗΕ εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο με «καινούριες» μορφές εργασίας». Για να αποκαλύψει πως «επειδή ο νόμος δεν του επιτρέπει να κάνει άμεσα προσλήψεις –κι αν θυμόμαστε καλά μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήμασταν κάτω από το μνημόνιο και από το μεσοπρόθεσμο- αναγκάστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ να προσλάβει «ενοικιαζόμενο» προσωπικό».
Αξίζει, να σημειωθεί και να τονιστεί ότι η τρομερή έλλειψη προσωπικού φάνηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην απίστευτη και πρωτόγνωρη θεομηνία που έπληξε το νομό της Χαλκιδικής και όχι μόνον την περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.
Μάλιστα, για την αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών των δικτύων, επιστρατεύτηκε τεχνικό προσωπικό από όλη την περιφέρεια Μ-Θ με αναστολή προγραμματισμένων κανονικών αδειών και πληθώρα εργολάβων – συνεργατών του ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή η έλλειψη τεχνικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση των «βαρδιών φυλακής» των συνεργείων αποκατάστασης βλαβών. Τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι απίστευτα και έχουν ως αποτέλεσμα την καθημερινή υπερωριακή απασχόληση των συναδέλφων – τεχνικών. «Όπως καταλαβαίνετε η εντατικοποίηση της εργασίας οδηγεί σε κόπωση των εργαζομένων με εμφανή των κίνδυνο, εργατικών ατυχημάτων», σημείωσε ο κ. Μανικάκης.
Ενοικιαζόμενο προσωπικό μέσω εργολάβων
«Δηλαδή» συνέχισε ο κ. Μανικάκης «έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και μέσω αυτών έχει «μισθώσει» στην ουσία προσωπικό, διοικητικό μέχρι στιγμής, για να διεκπεραιώσει τις δουλειές και τις ανάγκες του. Το προσωπικό αυτό, χρησιμοποιείται και για την εξυπηρέτηση των πελατών και στα σχεδιαστήρια και οπουδήποτε αλλού το χρειαστεί».
«Δουλεύουμε με ενοικιαζόμενο προσωπικό μέσω εργολάβων. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν προσωπικό και μας το νοικιάζουν με εξάμηνες και ετήσιες συμβάσεις», επανέλαβε με δυσφορία και αγανάκτηση ο Εκτελεστικός Σύμβουλος Νομικών Θεμάτων Τεχνικών ΔΕΗ/ΚΗΕ.
Ενδεικτικά όπως ανέφερε ο κ. Μανικάκης, μόνον για τη Θεσσαλονίκη, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μισθώσει πάνω από 40 άτομα ως διοικητικό προσωπικό και οι μισθώσεις συνεχίζονται με αύξοντα αριθμό.
«Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, πλέον βγαίνουν στη σύνταξη γιατί έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα από το νόμο, χρόνια εργασίας. Ταυτόχρονα, προσλήψεις δεν έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, ικανοποιητικού αριθμού στελεχών, οπότε αυτή είναι η λύση που διαφαίνεται για το μέλλον».
Εν αναμονή του νομοσχεδίου
Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο Εκτελεστικός Σύμβουλος τόνισε: «Φυσικά και έχουμε συνεχείς επαφές με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Και, μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προσπαθήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα με το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, να απεμπλακεί η ΔΕΗ από τις ΔΕΚΟ, δηλαδή από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε προσλήψεις, πάλι μέσω ΑΣΕΠ αλλά με πιο γρήγορες διαδικασίες.
Επίσης σημαντικό είναι πως θ’ αλλάξει και ο κανονισμός των προμηθειών γιατί αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δεν μπορεί να «παίξει» ανταγωνιστικά με τους προμηθευτές καθώς είναι υποχρεωμένη βάση των νόμων για τις ΔΕΚΟ, να αναρτά τα πάντα στη Διαύγεια με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές να γνωρίζουν τις τιμές που παίρνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κι εκείνοι στη συνέχεια να δουλεύουν με χαμηλότερες τιμές».