Με «φιλοδώρημα» δεκαπέντε συνολικά εδρών σε δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έκλεισαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι εργασίες των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες.
Δυστυχώς η χώρα μας έμεινε έξω από τα κριτήρια της κατανομής και παραμένει στις 21 έδρες για την προσεχή πενταετία. Με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός στον μεθεπόμενη πενταετία, σε 20 έδρες, στην περίπτωση κατά την οποία δεν αλλάξει ο τρόπος και το μέτρο που προβλέπουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατανομή των δεκαπέντε εδρών στο σύνολο των 505 του Κοινοβουλίου μετά το Brexit και το πάγωμα πενήντα εδρών ως πρόβλεψη για τις υπό ένταξη νέες χώρες, πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των 27 πρεσβευτών που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη στις Βρυξέλλες.
Οι δεκαπέντε έδρες δόθηκαν σε δύο «δόσεις». Η πρώτη περιελάμβανε έντεκα έδρες και η δεύτερη επιπλέον τέσσερις μετά από παρέμβαση της Γαλλίας (2 έδρες), και από μια στην Πολωνία και το Βέλγιο.
Δύο ακόμα κράτη μέλη πήραν από δύο έδρες. Και συγκεκριμένα η Ισπανία και η Ολλανδία.
Από μια επιπλέον έδρα δόθηκε στην Αυστρία, την Δανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Φινλανδία και την Σλοβενία.
Το κείμενο της απόφασης καθαρογραφηκε το Σάββατο και σήμερα αποστέλλεται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον κανονισμό στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Στρασβούργου που κατά τις πληροφορίες μας θα συζητηθεί και ψηφιστεί μετά από έξι εβδομάδες, το κείμενο στην θετική του πλειοψηφία, θα προωθηθεί στην Σύνοδο του Συμβουλίου, κατά πάσαν βεβαιότητα, τον Οκτώβριο.
Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Συνθήκης της Λισαβώνας, το Συμβούλιο των ηγετών έχει δικαίωμα διαμόρφωσης του τελικού πίνακα, όχι όμως να τον καταργήσει.
Ασφαλώς, όλα τα πιο πάνω είναι σε γνώση του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος θα ενημερώσει προφανώς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου να τηρήσει ανάλογη στάση και θέση στην ψηφοφορία και την συζήτηση που θα προηγηθεί.
Με δεδομένες τις αποφάσεις που πήραν οι 27 διπλωμάτες εκπρόσωποι των αντίστοιχων κρατών της ΕΕ, ένα συμπέρασμα μπορούμε να συνάγουμε: ότι τουλάχιστον για την προσεχή θητεία του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα έχουμε είσοδο άλλου κράτους μέλους εκτός φυσικά των νυν είκοσι επτά (27). Υπό ένταξη χώρες είναι μέχρι στιγμής η Αλβανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.