Την… ισοφάριση με το Μάτι αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσο και αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν στη… γωνία την κυβέρνηση, προκειμένου να ασκήσουν κριτική, έστω κι αν δεν υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα καμένα στην Πεντέλη, «έψαχνε» 250 σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές από την πύρινη λαίλαπα, για να τον διακόψει ένας τοπικός άρχοντας, λέγοντάς του ότι έχουν καεί μόνο 3- 4! Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση του: «Εγώ σήμερα δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη της μικροπολιτικής αντιπαράστασης πάνω στα καμένα. Καλώ όμως τον κύριο Μητσοτάκη και αυτός να σταματήσει να θριαμβολογεί πάνω στην καμένη γη. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται εγρήγορση. Και κυρίως τούτη την ώρα με ενότητα και ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε μία σε εξέλιξη επικίνδυνη πραγματικότητα για το φυσικό πλούτο και την ανθρώπινη ζωή».

Ενδεικτική είναι δε και η δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας για τις πυρκαγιές, υποστήριξε ότι το πιο εύκολο πράγμα είναι να μην υπάρξει απώλεια ζωής. Συγκεκριμένα, όταν η συζήτηση πήγε στο θέμα των πυρκαγιών και στον τρόπο που έχει διαχειριστεί το ζήτημα η κυβέρνηση, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως «το πιο εύκολο πράγμα σε μία φωτιά είναι να μην έχεις απώλεια ζωής», με τον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, να ρωτά: «Αφού είναι τόσο εύκολο γιατί δεν το κάνατε πράξη;» αναφερόμενος στο Μάτι και τους 102 νεκρούς του πριν από τέσσερα χρόνια επί κυβέρνησης Τσίπρα. Ο κ. Κουρουμπλής, που προφανώς βρέθηκε σε δυσχερή θέση, του απάντησε, προκειμένου να αποφύγει μια δύσκολη συζήτηση: «Αφήστε το, μη σκυλεύετε. Δεν υπάρχει Δεξιά να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού».

Την ίδια ώρα, από την Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει σε κάθε ευκαιρία να «χτυπούν» την κυβέρνηση, όχι μόνο μέσω ανακοινώσεων αλλά και με την… αποστολή κλιμακίων στις περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Για παράδειγμα, χθες κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και τη βουλευτή Εβρου, Νατάσα Γκαρά, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους τοπικούς παράγοντες στον Εβρο και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική εξέλιξη της πυρκαγιάς!

«Για τέταρτη ημέρα στη Δαδιά συνεχίζει να απειλείται και να πλήττεται ένα μοναδικό οικοσύστημα, που η αξία του και η σημασία του ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, εφόσον η πυρκαγιά δεν έχει οροθετηθεί και δεν ελέγχεται. Ταυτόχρονα απειλείται η ασφάλεια και η περιουσία του τοπικού πληθυσμού και γενικότερα η αναπτυξιακή πορεία του Εβρου», ανέφεραν μεταξύ άλλων επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν εναγωνίως το «Μάτι του Κυριάκου Μητσοτάκη» και μάλιστα δεν διστάζουν το δείξουν.

Αντιφάσεις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν το αντιφατικό των δηλώσεων του κ. Τσίπρα. «Από τη μια», σημείωναν, «τονίζει πως δεν θα ακολουθήσει τη μικροπολιτική αντιπαράσταση πάνω στα καμένα και από την άλλη εγκαλεί εμμέσως τον πρωθυπουργό πως ευθύνεται για τις φωτιές». Επικαλούνται, επίσης, την πρωθυπουργική εμπειρία που διαθέτει αλλά και την αδυναμία σε τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές της άμεσης αντιμετώπισής τους. Την ίδια στιγμή που οι πυροσβέστες αποκαλύπτουν τις κρατικές αδυναμίες δεκάδων ετών αλλά και τον τρόπο που επιχειρούν να κατασβέσουν τις πυρκαγιές και να παρέμβουν στα πύρινα μέτωπα. Και όλα αυτά, λένε, όταν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε κυριολεκτικά καεί ολόκληρη η Ελλάδα, «και όχι μόνο το Μάτι».

Για αρκετούς δεν αποτελεί κάτι καινούργιο η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς εκτιμούν πως από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» το πολιτικό τους αφήγημα περί πρόωρων εκλογών, επιδιώκουν να προκαλέσουν κλίμα εθνικής καταστροφής κυριολεκτικά «καμένης γης», θέτοντας ως βασικό υπεύθυνο τον ίδιον τον πρωθυπουργό. Θεωρούν δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προεκλογική περίοδο, θα χρησιμοποιήσει τις μεγάλες πύρινες καταστροφές στην επικοινωνιακή στρατηγική του.