Το Ευρωκοινοβούλιο με την υπερψήφιση τροπολογίας της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε τη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία «η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Παράλληλα, παίρνει σαφείς αποστάσεις και «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023»

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – The LEFT

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-The Left πρόκειται για “ξεκάθαρη θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα”.

Eνώ όπως αναφέρει, πρόκειται για συμβιβαστική τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG).

Η τροπολογία

Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024, που στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή.

Η ανάρτηση Παπαδημούλη

Ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να κρυφτεί 

Με τη στάση του εντός και εκτός της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει κρύψει την αγάπη του προς τα ανοιχτά σύνορα και την άκρατη παράνομη μετανάστευση όπως απέδειξαν περίτρανα και τα επίσημα στοιχεία τη περίοδο που ήταν στην εξουσία.

Βέβαια λοιπόν στη Κουμουνδούρου πανηγυρίζουν για τη σημερινή εξέλιξη αγνοώντας δύο σημαντικά στοιχεία. Αφενός την ευρωπαϊκή απάντηση από τη Κομισιόν που δεν θα αργήσει να έρθει και αφετέρου την απάντηση στις εκλογές της 21ης Μαίου εκεί όπου οι Έλληνες τόσο εντός της χώρας, όσο και εκτός θα δώσουν απάντηση που πρέπει, αλλά και αρμόζει στους «θιασιώτες των ανοιχτών συνόρων, με τις κλειστές τσέπες για τους συνανθρώπους τους όμως».

Και ο Φίλης άφησε «παράθυρο» για ανοιχτά σύνορα

Προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό σε περίπτωση που μετά τις εκλογές βρεθεί στην κυβέρνηση προκαλούν σημερινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης ρωτήθηκε για το αν θα αλλάξει κάτι στη μεταναστευτική πολιτική, αν θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα σε περίπτωση που συγκροτηθεί κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25. «Θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίζεις τα σύνορά σου αλλά με τη δυνατότητα όποιος έρχεται ικέτης στα σύνορα να μπορεί να εξετάζεται η περίπτωσή του του και όχι να γίνονται επαναπροωθήσεις με κόστος ζωών» απάντησε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

«Τέλος στις επαναπροωθήσεις;» ρωτήθηκε εκ νέου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε ξανά «θα πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο με σεβασμό στα σύνορά μας».

Ο Νίκος Φίλης ρωτήθηκε και για τον φράχτη στον Έβρο και αν θα συνεχιστούν τα έργα για την επέκτασή του και απάντησε «τον φράχτη τον ρίξαμε; Κυβερνήσαμε 5 χρόνια, τον ρίξαμε τον φράχτη; Εμεις κυβερνήσαμε, δεν το ρίξαμε τον φράχτη. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα σχέδια».