Σε ένα ρεπορτάζ αποκάλυψη που δημιουργεί δεδομένα αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αποκαλούμενο και Qatargate προχωρά η εφημερίδα Le Soir η οποία πρωτοστατεί αυτή την περίοδο ως προς την κάλυψη της υπόθεσης που ταλανίζει την ΕΕ. Συγκεκριμένα, επικαλούμενη πηγές αλλά και επιβεβαίωση του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης κάνει λόγο για έρευνες υπόπτων για την υπόθεση από το 2021  καθώς και ότι για να «δεθεί» ως προς τα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν υποκλοπές συνομιλιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλειας του Βελγίου έγιναν σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ βόμβα η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίσθηκε ως «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» εντασσόμενο μάλιστα στην κατηγορία περί προσπάθειας επηρεασμού δημοκρατικών διαδικασι΄νω.

Η παρακολούθηση και υποκλοπή επικοινωνιών αναφέρεται επίσης στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ως ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία τα οποία έφεραν την υπόθεση στον εισαγγελέα και στις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα απο΄την Παρασκευή και μετά.

Το θέμα της παρακολούθησης και υποκλοπής συνομιλιών αλλά και το γεγονός πως σύμφωνα με την αποκάλυψη βόμβα της εφημερίδας είναι σε εξέλιξη από το 2021 δημιουργεί νέα δεδομένα. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία κάνει λόγο για συνεργασία με 5 ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες όπως φαίνεται οι ύποπτοι είχαν άμεσες σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση αν το ρεπορταζ της εφημερίδας που μέχρι τώρα εμφανίζεται να διαθέτει πληροφόρηση επί της υποθέσεις και των εξελίξεων, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καταρρίπτεται το επιχείρημα που ορισμένοι επικαλέστηκαν στη χώρα μας σχετικά με έρευνα που εξελίχθηκε από το καλοκαίρι και μετά, δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς το θέμα των παρακολουθήσεων που ταλανίζει και την Ελλάδα…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Soir, «μια αναφορά από τις υπηρεσίες πληροφοριών, η οποία γράφτηκε πριν από λίγους μήνες», ενώ ήδη από το 2021, η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ξεκίνησε έρευνα με βάση πληροφορίες για παρέμβαση ξένης δύναμης.

Όπως αναφέρει δεν είναι εκτός διαδικασιών για την Ασφάλεια να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες ειδικές μεθόδους πληροφοριών σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέθοδοι επικυρωμένες από την ad hoc επιτροπή, που αποτελείται από επαγγελματίες δικαστές και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι  να κρίνουν τη συνάφεια της μεθόδου σταθμίζοντας το συμφέρον της έρευνας έναντι του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα πάντα με τη Le Soir «κάποιος σκέφτεται, για παράδειγμα, υποκλοπές τηλεφώνου ή επιχειρήσεις διείσδυσης. Με άλλα λόγια: πολύ πριν η εισαγγελία και η αστυνομία αρχίσουν να εργάζονται για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση, ορισμένοι αναλυτές και επιχειρησιακοί πράκτορες της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούσαν ήδη αυτόν τον φάκελο».

Η δε Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου συνεργάστηκε με πέντε ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών για αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα.