Την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ζητά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” το αίτημα άρσης αφορά χρέη ύψους 459.000 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και ουσιαστικά αποτελεί τη δεύτερη σχετική παρέμβαση αφού και το 2018 είχε τεθεί ανάλογο αίτημα αλλά ο και τότε ευρωβουλευτής είχε προχωρήσει σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας το αίτημα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς το Ευρωκοινοβούλιο φέρει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023 ,απευθύνεται στην πρόεδρό του και η «άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον ευρωβουλευτή». Μάλιστα σημειώνει πως η υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο και  προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση Free Sunday την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Γιώργος Κύρτσος και στη συνέχεια ο γιος του Χρήστος.

Το επίσημο αίτημα της εισαγγελίας, που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του Ανώτατου δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση και υποβάλλεται με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αυτό διαβιβάζεται η ποινική δικογραφία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται η άρση ασυλίας προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δέ ποινική δίωξη σε βάρος του είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον ετών καθώς το xpéos υπερβαίνει τις  200.000 ευρώ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ακόμη ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου γι αυτή την υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και προ πενταετίας αλλά τότε όπως όλα δείχνουν τη γλίτωσε καθώς έσπευσε να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης». Το δέ αίτημα άρσης της ασυλίας είχε γίνει αποδεκτό από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο»

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα σημειώνεται ακόμη πως ο Γιώργος Κύρτσος αντιμετωπίζει και ζητήματα με τράπεζα η οποία έχει προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιοκτησίας τους.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί στα περίπτερα