Απόφαση-σταθμός Πρωτοδικείου Αθηνών: Σε πατέρα η επιμέλεια ανήλικου, λόγω ισχυρού ψυχικού δεσμού

by news

Σε μία απόφαση- σταθμό προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ακυρώνοντας τα μέχρι πρότινος (συνήθη) δεδομένα πως σε περιπτώσεις διαζυγίου την επιμέλεια αναλαμβάνει η μητέρα των ανήλικων τέκνων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Πρωτοδικείο Αθηνών, ο ψυχικός δεσμός μεταξύ του πατέρα και του 4χρονου γιου του ήταν τόσο ισχυρός που του ανέθεσε την γονική επιμέλεια.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η μητέρα δια της δικαστικής οδού διεκδίκησε να της ανατεθεί προσωρινά η επιμέλεια του ανήλικου τέκνου της που είχε αποκτήσει με τον έτερο διάδικο, από τον οποίο μάλιστα απαιτούσε –εκτός από διατροφή- να τεθεί σε προσωπική κράτηση διάρκειας 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης του δικαστηρίου.

Το Πρωτοδικείο, όμως, είχε διαφορετική άποψη –εξαρχής απέρριψε το αίτημα της κράτησης και της χρηματικής ποινής. Όπως αναφέρεται: «Οι διάδικοι τέλεσαν πολιτικό γάμο στις… στ… Ατικής, απέκτησαν δε ένα τέκνο, τον Μ… που γεννήθηκε την… 3/2016. Οι διάδικοι δεν μπόρεσαν να συμβιώσουν αρμονικά, λόγω της ψυχολογικής κατάστασης της αιτούσας καθ’ ης, με συνέπεια την αποχώρηση του αιτούντος από την συζυγική τους οικία στα… το έτος 2018 και την εγκατάστασή του στην πατρική οικία του.

Από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των διαδίκων, το ανήλικο τέκνο των διαδίκων έχει διαμείνει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην οικία του αιτούντος. Το συμφέρον του ως άνω ανηλίκου τέκνου των διαδίκων ενόψει της ηλικίας του και των συνθηκών διαβίωσης του, επιβάλλει όπως η επιμέλεια του ανατεθεί αποκλειστικά στον αιτούντα πατέρα του, με τον οποίο έχει άλλωστε διαμείνει από την διακοπή της εγγάμου συμβιώσεως των γονέων και έχει αναπτύξει ιδιαίτερο ψυχικό δεσμό, ο οποίος είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να το αναθρέψει και να επιμεληθεί των υποθέσεων του».

Για τους λόγους αυτούς καταλήγει «αναθέτει προσωρινά στον αιτούντα την άσκηση της επιμέλειας τους τέκνου των διαδίκων…».

Πηγή: dikastiko.gr

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα