Μια ιστορία από το παρελθόν επικαιροποίησε η γκάφα του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη να ρίξει στην κάλπη χθες το ψηφοδέλτιό του χωρίς φάκελο. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή: δημιουργήθηκε αναστάτωση, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε το άνοιγμα της κάλπης και το ψηφοδέλτιο μπήκε σε φάκελο. 

Μόνο που αυτή η γκάφα θύμισε τις περιπέτειες της οικογένειας Καλογιάννη με την κάλπη. Πίσω στο 1985 βουλευτής και πρωταγωνιστής μιας «απαγωγής» ήταν ο πατέρας Καλογιάννης, Λευτέρης.

Ήταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με προτεινόμενο τον Χρ. Σαρτζετάκη, ο οποίος προτάθηκε αιφνιδιαστικά από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ που συνήλθε σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος στις 9 Μαρτίου 1985.

Τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος είχαν προσέλθει αναμένοντας να ακούσουν από τα χείλη του προέδρου τους την ανακοίνωση της απόφασης για ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ορισμένοι εξ αυτών πριν από την είσοδό τους στην αίθουσα είχαν φραστικές αψιμαχίες με ομάδες οπαδών του Κινήματος που δεν ήθελαν να ψηφιστεί εκ νέου ο τότε Πρόεδρος.

Με το που έγινε γνωστή η πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία συνοδεύτηκε και με εκκίνηση της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος είχε μείνει με την εντύπωση ότι θα επανεκλεγόταν, αφού μόλις προ ολίγων ημερών η ΝΔ είχε ανακοινώσει ότι θα τον ψήφιζε, παραιτήθηκε του υπολοίπου της θητείας του, εγκαταλείποντας την ίδια ημέρα το Προεδρικό Μέγαρο, χολωμένος επειδή ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι, είχε μείνει με την εντύπωση ότι θα προτεινόταν και από το ΠαΣοΚ.

Καθήκοντα προσωρινού Προέδρου ανέλαβε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Αλευράς, γεγονός που προκάλεσε αμφισβήτηση από μερίδα συνταγματολόγων, όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης, ο οποίος είχε την άποψη- με την οποία διαφώνησαν άλλοι συνάδελφοί του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δ. Τσάτσος…- ότι τα καθήκοντά που ανέλαβε δεν του επέτρεπαν να ψηφίσει για την εκλογή νέου Προέδρου.

Οι 13 ψήφοι του ΚΚΕ, το οποίο τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Σαρτζετάκη- ψηφίζοντας για πρώτη και τελευταία φορά υποψήφιο για την Προεδρία-, προστιθέμενες στη δύναμη του ΠαΣοΚ έδιναν οριακή πλειοψηφία (182 ήταν το άθροισμά τους), ενώ ήδη από την πρώτη (μυστική) ψηφοφορία- στην οποία δεν συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ, δηλώνοντας «αρνούμαι ψήφο» – βρέθηκαν στην κάλπη δύο ψήφοι λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Στη δεύτερη ψηφοφορία και σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν νέες «διαρροές» προς τα λευκά, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Στεφανίδης διένειμε ψηφοδέλτια με το όνομα του υποψηφίου προέδρου να είναι έγχρωμα (βεραμάν), προκαλώντας έκρηξη οργής από την υπό τον κ. Κ. Μητσοτάκη αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια δε, της επεισοδιακής συνεδρίασης ο «γαλάζιος» βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ελ. Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη και τη μετέφερε στα γραφεία του κόμματός του!

Η κάλπη επεστράφη λίγο αργότερα στην αίθουσα και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε αυτή τη φορά χωρίς «διαρροές». Το φαινόμενο της διαφοροποίησης βουλευτών που εκμεταλλευόμενοι τη μυστικότητα ψήφισαν «εκτός γραμμής» επαναλήφθηκε στην τρίτη ψηφοφορία, οπότε η υποψηφιότητα του κ. Σαρτζετάκη συγκέντρωσε ακριβώς 180 ψήφους. Σε αυτές όμως περιλαμβανόταν και η περίφημη πλέον «ψήφος Αλευρά» καθώς, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες όπου απέσχε, ο εκτελών χρέη προσωρινού Προέδρου προσήλθε στη Βουλή, η οποία ήδη είχε κατά πλειοψηφία αποφανθεί υπέρ της εγκυρότητας της συμμετοχής του. Η ΝΔ εξάντλησε όλα τα μέσα αντίδρασης, υποβάλλοντας ακόμη και πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής, ενώ η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει οδήγησε στην πρόωρη προ ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει οδήγησε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.