Ο Τσίπρας ξαναζεί το δικό του 2014. Η απελπισία οδηγεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κινήσεις που εκφεύγουν της δημοκρατικής λογικής και της ίδιας της λειτουργίας του πολιτεύματος αφού αμφισβητεί επισήμως τη δυνατότητα της πλειοψηφίας να νομοθετεί και να κυβερνά.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται σε λογικές απονομιμοποιημένης κυβέρνησης που είχε βάλει στο τραπέζι το 2014 όταν χέρι χέρι με τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή καταψήφιζε την πρόταση της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου για πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.

Ήταν τότε που στο πολιτικό προσκήνιο γινόταν λόγους για αργυρώνητους βουλευτές στιγματίζοντας με αυτόν τον τρόπο όποιον υπερψήφιζε τον Σταύρο Δήμα που είχε προταθεί για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον τότε βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη να υποστηρίζει πως επιχείρησαν να τον χρηματίσουν για να αλλάξει θέση.

Σήμερα τη θέση των “αργυρώνητων” πήραν οι “εκβιαζόμενοι” με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται να δηλώνει πως δεν μπορούν 156 βουλευτές, η πλειοψηφία, δηλαδή, να στηρίζουν την κυβέρνηση και να νομοθετούν. «Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας το δρόμο για την δημουργία συνθηκών χάους και αποσταθεροποίησης.

Οι παραπάνω κινήσεις καταγράφουν ένα γεγονός. Την απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλεξη Τσίπρα που μπροστά στο αδιέξοδο και τον μονόδρομο της ήττας αναζητούν λύσεις όπως αυτές που το 2014 μετατράπηκαν στο πλατύσκαλο που οδήγησε στην πόρτα της εξουσίας με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.