Από το Καπιτώλιο και την Ουάσιγκτον στο Ευρωκοινοβούλιο και το Στρασβούργο θα συνεχίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Την επόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα κλείσει έναν κύκλο σημαντικών παρεμβάσεων που είχαν ως βασικό στόχο να αναδείξουν τον ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια θα ακολουθήσει γύρος παρεμβάσεων των ηγετών των πολιτικών ομάδων στη θεματική συζήτηση «Αυτή η Ευρώπη». Στο εσωτερικό τα πράγματα δεν είναι επίσης ήσυχα. Η εκλογολογία έχει φουντώσει και την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησία συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων – και των εθνικών – ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Κλιμάκωση της ρητορικής
Στην Άγκυρα παρακολουθούν πολύ στενά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Είναι καθημερινές οι «κορώνες» του φιλοκυβερνητικού τύπου που συνεχίζουν τη ρητορική περί ελληνικών παραβιάσεων και ράλι εξοπλισμών. Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη και ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να μιλά σε υψηλούς τόνους. Αυτή τη φορά, όμως η παρέμβαση περιελάμβανε και ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας. «Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Για αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό».
Η απάντηση ήταν άμεση από την ελληνική πλευρά που έδειξε που δεν είναι διατεθειμένη να αφήνει τέτοιου είδους προκλήσεις να πέφτουν κάτω. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «καθαρή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και υπέρ του Αλέξη Τσίπρα». Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας – στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά – στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται, ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».
Τα μηνύματα της Μαδρίτης
Το παράθυρο που άφησε ο Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη για την έγκριση από την πλευρά του Κογκρέσου της αγοράς και του εκσυγχρονισμού των F-16 ήταν ένα αφήγημα που δεν θα άφηνε ο Τούρκος πρόεδρος να περάσει ανεκμετάλλευτο. Ωστόσο έμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν άλλαξε κάτι και ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι γνωστή από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την παρουσία του στη Μαδρίτη για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό του και να σβήσει λίγες από τις πολλές ρωγμές που έχει υποστεί το προφίλ του. Σε αυτό βοήθησε επίσης το τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και η συμφωνία με τη Σουηδία και την Φινλανδία για την άρση του βέτο ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε στην ισπανική πρωτεύουσα τα θέματα της αποστρατιωτικοποίησης ούτε της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η ρητορική σε τόσο υψηλό επίπεδο, λένε κυβερνητικές πηγές. Έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν πως αν και θέλει να οδηγήσει τη χώρα του για λόγους σκοπιμότητας σε «συνθήκες κρίσης» στις εκλογές δεν θα φτάσει ποτέ τα πράγματα στα άκρα. Η στρατηγική του, πάντως να αμφισβητήσει το καθεστώς τον ανατολικών νησιών του Αιγαίου είναι δεδομένη. Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που παρακολουθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς οι εισροές προσφύγων προς την Ελλάδα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.
Όσον αφορά το «γιοκ Μητσοτάκη» ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να χαμηλώνει τον πήχη. «Θα το δούμε αναλόγως και αναλόγως θα το αξιολογήσουμε», ήταν η νέα του δήλωση αφήνοντας πλέον ένα ανοιχτό παράθυρο για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αμφίσημη στάση αν αναλογιστεί κανείς την προκλητική αναφορά του που ζητεί αλλαγή των πολιτικών δεδομένων στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχει χαρακτηριστεί «απρόβλεπτος».
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τα ήρεμα νερά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα κρατήσουν για πολύ. Από τη στιγμή που επέλεξε να αναμειχθεί στα ελληνικά πράγματα και η αντιπολίτευση του κινείται σε ακόμα πιο εθνικιστική γραμμή ο Ερντογάν δεν έχει πολλά περιθώρια για να λειάνει τις γραμμές. Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως η δύναμη της ελληνικής πλευράς πέρα από τη διπλωματία είναι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας που ενισχύεται συνεχώς. Για αυτό το λόγο επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την απόκτηση των F-35, ως μήνυμα για την ετοιμότητα που υπάρχει, αλλά και για τις σχέσεις που έχουν χτιστεί με την αμερικανική πλευρά. Στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις 18 Ιουλίου. Ήδη αναβαθμίζονται 83 F-16 Viper, ενώ πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε η αναβάθμιση 38 σε F-16 block 50+.
Στα θετικά της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην ελληνική κυβέρνηση μετρούν τις αναφορές για τη διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο. Με λίγα λόγια η εγκληματική στάση της Ρωσίας έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Συμμαχίας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών.
Πηγή: Skai.gr