Μετά έναν κύκλο κρίσιμων κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα, οι οποίες ξεκίνησαν με την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, συνεχίστηκαν με τη δρομολόγηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, που έχει και γεωπολιτική διάσταση, και ολοκληρώθηκαν με την πενταετή ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην κοινωνική ατζέντα, που αποτελεί και πρόταγμα για τους πολίτες.
Με τον διπλωματικό μαραθώνιο να συνεχίζεται πάντα, αλλά να περνάει σε δεύτερο πλάνο, επί της ουσίας, προτεραιότητες για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελέσουν για το αμέσως επόμενο διάστημα:
• Η διαχείριση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
• Η κατά το δυνατόν θωράκιση της χώρας έναντι του κορωνοϊού, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και η επιστροφή σε κλειστούς χώρους δημιουργεί κινδύνους για την εκδήλωση νέου κύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη «στήριξη» των λογαριασμών ηλεκτρικού και να προχωρήσει στη χορήγηση πρόσθετου επιδόματος θέρμανσης, πέραν των όσων είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα, καθώς αναγνωρίζεται πως η πίεση από τις αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θα είναι πολύ μεγάλη.
Κατά τις ίδιες πηγές, η επιδότηση θα καλύπτει τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο, και κατά πάσα πιθανότητα το κόστος θα μετακυλιστεί στον προϋπολογισμό του 2022.
Εξάλλου, ο τρέχων προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με 500 εκατ. ευρώ, από τη δέσμη των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Επιπροσθέτως, είναι πιθανόν -σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάπτυξη άνω του 6%, αλλά και τη θετική πορεία των εσόδων- να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε η κυβέρνηση να διανείμει στο τέλος του έτους και κοινωνικό μέρισμα στους πλέον ευάλωτους, όπως σε ανέργους, στις πολύτεκνες οικογένειες και στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.