«Εθνικιστικές σάλτσες» χαρακτήρισε το περιεχόμενο του ψηφίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου. 

Όλοι έμειναν άφωνοι με την τοποθέτηση της στην οποία ανέφερε ότι «δεν χρειάζονται οι υπόλοιπες εθνικιστικές σάλτσες. Φυσικά και υπάρχει ελληνική μειονότητα αλλά είναι Αλβανοί υπήκοοι. Συνεπώς ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε με έναν μεγαλύτερο βαθμό συμπαράστασης για τους ανθρώπους που έχουν ελληνική υπηκοότητα. Μέχρι εκεί. Όχι περισσότερος εθνικισμός». 

Η Ρία Καλφακάκου έκανε και μια ανιστόρητη σύγκριση μεταξύ της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. «Αν έβγαζε η Τουρκία ένα αντίστοιχο ερώτημα, θα λέγαμε όλοι τη δουλειά έχει η Τουρκία με τους Πομάκους» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «ως Αλβανός υπήκοος αδικήθηκε. Όχι ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα έβγαινε δήμαρχος των Ελλήνων, θα έβγαινε δήμαρχος όλων των Αλβανών υπηκόων εκεί».