Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την κλήση σε ακρόαση προσώπων που έχουν συνδεθεί με την υπόθεση των υποκλοπών.

Η απόφαση βασίστηκε, σύμφωνα με την πλειοψηφία, στις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής και στην ανάγκη να προστατευθεί η Επιτροπή από κινήσεις που, όπως υποστηρίχθηκε, αποσκοπούν στον ευτελισμό της διαδικασίας και στον πρόσκαιρο πολιτικό εντυπωσιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να κληθούν στην Επιτροπή ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού,Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θανάσης Μπούρας, επικαλέστηκε το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο ορίζει ποια πρόσωπα μπορούν να καλούνται σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όπως ανέφερε, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να καλεί κρατικούς λειτουργούς και δημόσια πρόσωπα για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των θεσμών.

Ο κ. Μπούρας σημείωσε ότι ο Ταλ Ντίλιαν είναι ιδιώτης και όχι δημόσιο πρόσωπο, ενώ υπενθύμισε πως είχε κληθεί και στο παρελθόν χωρίς να ανταποκριθεί. Αναφερόμενος στον Γρηγόρη Δημητριάδη, τόνισε ότι έχει ήδη καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι έκτοτε δεν έχει αναλάβει άλλη δημόσια θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Δημητριάδης έχει ήδη δώσει εξηγήσεις δύο φορές στην Επιτροπή Θεσμών και μία στην Εξεταστική Επιτροπή. Για τον Ταλ Ντίλιαν ανέφερε ότι δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, είχε κληθεί στο παρελθόν χωρίς να εμφανιστεί, ενώ οι ισχυρισμοί περί σχέσης του με δημόσιες υπηρεσίες έχουν, όπως είπε, απορριφθεί από τη Δικαιοσύνη. Κατά τον ίδιο, το αίτημα της αντιπολίτευσης παραβιάζει τον Κανονισμό, καθώς αφορά πρόσωπα που δεν διαθέτουν δημόσια ιδιότητα, ενώ δεν προκύπτει κάποιο νέο στοιχείο που να δικαιολογεί εκ νέου την κλήση τους.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένα πρόσωπο που ανέλαβε πολιτική ευθύνη για την υπόθεση να μην θεωρείται δημόσιο πρόσωπο και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία παράνομη.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Διονύση Καλαματιανό να καταγγέλλει παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής από το προεδρείο της Επιτροπής. Αντίστοιχα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ έκανε λόγο για διαδικασία που παρεμποδίζει τις εργασίες της Επιτροπής μέσω αυθαίρετων ερμηνειών του Κανονισμού.

Στη συζήτηση παρενέβη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό καθεστώς εκβιασμού.