fbpx

Απελπισμένοι οι Ρώσοι στρατιώτες κυνηγημένοι  από Ουκρανούς

by desk test

Τους τελευταίους Ρώσους στρατιώτες από την πόλη Λιμάν εξεδίωκαν την Κυριακή δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, μετά την ανακατάληψή της. Σύμφωνα με άρθρο μεγάλης ρωσικής εφημερίδας, «τα μάτια των στρατιωτών μας ήταν ανέκφραστα, σαν άδεια, καθώς υποχωρούσαν για να μην περικυκλωθούν ή αιχμαλωτιστούν, ενώ ο αριθμός λιποτακτών αυξανόταν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες».

Οι Ουκρανοί διοικητές πίστευαν ότι η ανακατάληψη της Λιμάν θα ήταν εύκολη υπόθεση, για να διαψευσθούν από τις ενισχύσεις που έστειλε η Μόσχα στην περιοχή, με σκληρές μάχες να διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στα πυκνά δάση γύρω από την πόλη και τις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Οι Ρώσοι υποχώρησαν άτακτα, σε μικρές ομάδες μέσα στο δάσος, ενώ πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Στη Λιμάν η φρουρά αριθμούσε 2.000 με 3.000 Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Καθώς Ουκρανοί στρατιώτες και αστυνομικοί αναπτύσσονταν την Κυριακή στους δρόμους της πόλης αναζητώντας Ρώσους στρατιώτες που θα μπορούσαν να κρύβονται εκεί, οι επικεφαλής των Ουκρανών απελευθερωτών δεν ήταν σε θέση να αναφέρουν ακριβή αριθμών Ρώσων αιχμαλώτων που είχαν πέσει στα χέρια τους. Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ότι η Λιμάν είχε «ασφαλισθεί» και ότι κρατικές υπηρεσίες είχαν ήδη αναλάβει τη διανομή τροφίμων σε κατοίκους.

Το πυροβολικό κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Τα σπίτια είναι ερείπια, ενώ η περιοχή δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και άλλες υποδομές, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Σε συνέντευξή του είπε: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Ρώσοι, τι διαταγές εκδίδουν και σε τι δηλώσεις προβαίνουν.

Οι Ρώσοι δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον πληθυσμό όσους μήνες κατείχαν την πόλη. Δεν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, ούτε την ύδρευση». Η αστυνομία εκτιμά ότι μόλις 5.000 κάτοικοι απέμειναν στη Λιμάν, από συνολικό πληθυσμό 20.000 που διέθετε η πόλη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.
Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της Λιμάν, οι στρατιωτικοί διοικητές έστρεψαν την προσοχή τους στα επόμενα βήματα του σχεδίου τους για ανάκτηση των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι. Από τη στρατηγική τοποθεσία της Λιμάν, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ορμή της προέλασής τους, αν και η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να επιβραδύνει τον επιχειρησιακό ρυθμό, ενώ ρωσικές ενισχύσεις αναμένονται ανά πάσα στιγμή.

Αμυντικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύουν να αποκοπούν από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, εφόσον συνεχίσουν να προελαύνουν, αδυνατώντας να υπερασπισθούν εδάφη που ανακατέλαβαν από τους Ρώσους. Καμία από τις τέσσερις προσαρτηθείσες περιοχές δεν βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο.

Στον νότο, οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται με λύσσα στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον πρώτο μήνα του πολέμου. Σε αντίθεση με βορειοανατολικά, ο νότος δεν εμφανίζει κινητικότητα, αν και τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα για τον ρωσικό στρατό, που έχει αποκοπεί από τον εφοδιασμό του, χάρη σε αποτελεσματικές ουκρανικές επιθέσεις σε κρίσιμες γέφυρες στον Δνείπερο.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα