Οι προτάσεις της Μόσχας για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας είναι γνωστές στο Κίεβο κι επαφίεται στις ουκρανικές αρχές να τις εφαρμόσουν, αλλιώς το ζήτημα θα το λύσει ο ρωσικός στρατός, διεμήνυσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι προτάσεις μας για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το (ουκρανικό) καθεστώς, την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που πηγάζουν από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών μας, είναι καλώς εγνωσμένες από τον εχθρό», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Το θέμα είναι απλό: Εφαρμόστε τις, για το δικό σας καλό. Σε διαφορετική περίπτωση, το ζήτημα θα το καθορίσει ο ρωσικός στρατός», πρόσθεσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Έτοιμοι να πολεμήσουν οι Ουκρανοί

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ προειδοποίησε χθες πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζει τον στρατό και τους πολίτες της χώρας του για μακρόχρονο πόλεμο και κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους. «Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να απελευθερωθεί η πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, όσο αναπνέουμε» κι αυτό «ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι εταίροι μας», συνέχισε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη διαβεβαίωση του Κρεμλίνου πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει «μπλόφα». Επέμεινε πως το Κίεβο δεν θα εκχωρήσει κανένα τμήμα της ουκρανικής επικράτειας, κάτι «απαράδεκτο», το οποίο «δεν θα γίνει ποτέ».

Ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε επιθέσεις στην Μπαχμούτ

Ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε αρκετές επιθέσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή γύρω από τη διεκδικούμενη πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε ρωσικά στρατεύματα στο χωριό Πολοβίνκινο στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή/και να τραυματιστούν περίπου 150 Ρώσοι.

Το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε επίσης ρώσους στρατιωτικούς στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 50 εξ αυτών και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 100, πάντα κατά τους επιτελείς στο Κίεβο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.