Περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής ενδέχεται να λάβει η Ρωσία, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με όσα είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο RIA.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή βοηθούν την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει «συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου». Επεσήμανε ότι η χώρα του θεωρεί «μήνυμα» του ΝΑΤΟ τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. «Προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ.
«Ωστόσο ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτή την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε.
Ο ίδιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία να συμμετάσχουν η Ρωσία και η Ουκρανία. Εκτίμησε ότι η διοργάνωση μια τέτοιας διάσκεψης θα αποτελούσε συνέχεια των προσπαθειών του Πεκίνου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. «Συμμεριζόμαστε τη θέση (της Κίνας) ότι αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών, με τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός. «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και πάλι ότι αυτό απαιτεί να γίνει σεβαστή η πραγματικότητα επί του πεδίου, η οποία αντικατοπτρίζει τη βούληση των ανθρώπων που ζουν εκεί», συνέχισε.
Η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με την προϋπόθεση το Κίεβο και η Δύση να αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει απορρίψει τις προτάσεις αυτές.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι και εκεί οι ΗΠΑ «τροφοδοτούν τη φλόγα της σύγκρουσης».