Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Ερντογάν είπε πως δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μητσοτάκη και ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει ξανά μαζί του στο μέλλον.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, παρ’ όλο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία, κάνοντας προτάσεις ώστε να μην της δοθούν τα F-16.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει» πια, μετά από το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους αξιωματούχους, και απηύθυνε μια ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, προέβη στις δηλώσεις αυτές, αμέσως μετά το «σόου» στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcukι, όπου εξαπέλυσε απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των διεθνών συμμάχων.

Η αλλαγή στάσης Ερντογάν προφανώς υπαγορεύτηκε από την έντονη ενόχληση της Άγκυρας από την επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον μετά την οποία ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε έξαλλος ότι «οι σύμμαχοί μας χειροκροτούσαν όρθιο τον Μητσοτάκη».

Μάλιστα η «Χουριέτ», είχε γράψει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια και είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης». «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό.

Ο Μητσοτάκης είχε πει “να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα». Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Ερντογάν φέρεται ότι υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Απόρροια αυτής της στάσης ήταν η αδιανόητη πρόσφατη πρόκληση με δύο τουρκικά F-16 να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε απόσταση 2,5 ν.μ από την Αλεξανδρούπολη.

Και όλα αυτά λίγους μήνες μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη όπου το κλίμα ήταν θετικό.

Νωρίτερα μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcukι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέθεσε το πλάνο ενίσχυσης του τουρκικού στόλου με έξι νέα υποβρύχια έως το 2027, εξαπολύοντας, παράλληλα, απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των διεθνών συμμάχων.

Ερντογάν: Έξι νέα υποβρύχια με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά έως το 2027

«Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hizirreis το 2023 και το Selmanreis το 2027. Ξεκινώντας από φέτος, θα θέτουμε σε λειτουργία ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο και θα προσθέσουμε έξι υποβρύχια νέου τύπου στο ναυτικό μας μέχρι το 2027», εξήγησε αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Όπως τόνισε, πρόκειται για υποβρύχια πραγματικά εντυπωσιακά όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα.

Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Σημείωσε, μάλιστα, πως στόχος είναι το πρώτο υποβρύχιο, που ονομάζεται Pirireis, να παραδοθεί στη Διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων φέτος.

Ερντογάν: Άδικες και παράνομες οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τον αγώνα των τελευταίων 40 ετών κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, παρά τις προδοσίες χωρών που γνωρίζουμε ως φίλες και την προδοσία των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, ιδίως συμμάχους.

Δεν ξεχάσαμε ποτέ τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», υπογράμμισε σε προκλητικό ύφος ο Ερντογάν.

«Οι κακοί γείτονες μας ανάγκασαν να σταθούμε στο ύψος μας, τα διπλά μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίσαμε μας έκαναν να βρούμε ευκαιρίες, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία.

Ενώ όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήμασταν 80% εξαρτημένοι από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, σήμερα εκτελούμε περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά από τα οποία έχουν ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στις 10 χώρες που μπορούν σε εθνικό επίπεδο να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν ένα παγκόσμιο πολεμικό πλοίο. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κάνουμε την Τουρκία μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα».

Ερντογάν: Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις κυρώσεις της Σουηδίας εναντίον μας

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τη στάση της Δύσης σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και τις εύθραυστες ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Παρά τα κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας, βλέπουμε ότι διατηρείται επίμονα η ίδια στάση, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ενώ ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουμε στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλος είναι προφανής, εξακολουθούμε να μιλάμε για άρση κυρώσεων με ορισμένους από τους συμμάχους μας και δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις τρέχουσες κυρώσεις εναντίον μας από τη Σουηδία.

Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά» ανέφερε ο Ερντογάν, και κατέληξε:

«Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη της συμμαχίας θα πρέπει να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, θα εκπληρωθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, ιδίως η υποστήριξη και οι κυρώσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ως χώρα που πληρώνει το τίμημα για το ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αδιάλειπτες διπλωματικές δηλώσεις σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια».

Πηγή:  iefimerida.gr