Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. «Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν. Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

“Προετοιμασμένη” η  Ευρώπη

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτίθεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν σε μέρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την υιοθέτηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους πλέον ευάλωτους και την ενίσχυση των κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «καλά προετοιμασμένη» σε περίπτωση πλήρους διακοπής των αποστολών φυσικού αερίου, χάρη στην αποθήκευση και στα μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, την πεποίθηση ότι οι εργασίες που γίνονται σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια «πρέπει να γίνουν σε στάδια», εξέφρασε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.«Είμαστε σταθερά σε καλό δρόμο», συμπλήρωσε ο κ. Μαμέρ. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι από την πλευρά της η Κομισιόν είναι « εξαιρετικά συνεπής» στο να εξηγεί τι είναι αυτό το οποίο κάνει.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, περιγράψαμε σε μάκρος όλη τη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ στην Κομισιόν σχετικά με τη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο μέτωπο της ενέργειας», τόνισε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος. «Τώρα οριστικοποιούμε ένα έγγραφο εργασίας (non paper), το οποίο θα πάει στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή», προσέθεσε.