Μεγάλη υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από 227 εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας επιθεμάτων εξιχνίασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Εντοπίστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ υπέστη ζημιά ύψους 8.237.193,71 ευρώ. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία από την έρευνα προέκυψε ότι οι εταιρείες, που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη. 

Εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν. Στη συνέχεια, οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους. 

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.