Εχουν ήδη ληφθεί κάποια μέτρα από την κυβέρνηση και επιτρέπεται η σπορά αγροτεμαχίων τα οποία ήταν στα προγράμματα απονιτροποίησης.

Με την κυβερνητική απόφαση τα αγροτεμάχια θα αξιοποιηθούν ενώ θα παραμείνουν στα προγράμματα με τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις σχετικές επιδοτήσεις.

Είναι σαφές ότι θα έχουμε αύξηση τιμής των ζωοτροφών που θα επηρεάσει σημαντικά τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, άρα εδώ δημιουργείται ένα πρώτο πρόβλημα και η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει την κτηνοτροφία ώστε οι αυξημένες τιμές παραγωγής να μην επιβαρύνουν και τις τιμές καταναλωτή.

Οσον αφορά την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα έλλειψη των σιτηρών και των δημητριακών γενικότερα, που αποτελούν βασικό τρόφιμο, θεωρώ ότι εντός της ΕΕ δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά σαφέστατα οι τιμές θα είναι υψηλές.

Σίγουρα η εικόνα θα είναι διαφορετική σε φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας και θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα.

Αν τελειώσει η εμπόλεμη κατάσταση και αποκατασταθεί η τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς από τα μπλοκαρισμένα στην Οδησσό ουκρανικά σιτηρά, το πρόβλημα θα αμβλυνθεί όμως δεν θα αποκατασταθεί άμεσα ο παραγωγικός μηχανισμός κυρίως της Ουκρανίας, του σιτοβολώνα της Ευρώπης.

Η κρίση αυτή επηρεάζει και τις άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η υπερβολική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων οδήγησε στην ελλιπή λίπανση και κατά συνέπεια στη μειωμένη παραγωγή. Σήμερα είναι σαφέστατη η μείωση της κατανάλωσης ειδικά στα φρούτα και στα μεταποιημένα προϊόντα, όπως τα ροδάκινα και οι φρουτοσαλάτες.

 

Χρήστος Γιαννακάκης είναι Β΄ αντιπρόεδος Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”