Σε ισχύ τέθηκε το προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε σήμερα 20 Μαρτίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα απαγορεύει σε αλλοδαπούς, ξένες εταιρείες, καθώς και τους απάτριδες να κατέχουν γη, σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Χερσονήσου της Κριμαίας, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Πρακτικά η απαγόρευση αφορά 19 από τους συνολικά 25 δήμους της Κριμαίας. Το προεδρικό διάταγμα εντάσσει την Κριμαία στον κατάλογο των παραμεθόριων εδαφών, εντός των οποίων αλλοδαποί πολίτες, απάτριδες και ξένα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να είναι ιδιοκτήτες γης.

Σύμφωνα με τον νόμο εάν για νομικούς λόγους, ένας πολίτης αποδειχθεί ιδιοκτησία η οποία σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί να ανήκει σε αυτόν, τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εκχωρήσει την ιδιοκτησία εντός ενός έτους.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η ιδιοκτησία θα κατασχεθεί βίαια με απόφαση δικαστηρίου. Τα έσοδα είτε θα επιστραφούν στον πρώην ιδιοκτήτη, είτε θα μεταβιβαστούν στην κυριότητα των κρατικών αρχών με αποζημίωση προς τον πρώην ιδιοκτήτη στη βάση της τιμής του ακινήτου η οποία θα καθορίζεται από το δικαστήριο.