Αντιμέτωπη με βαρύ πρόστιμο ή και με αφαίρεση βαθμών είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη, λόγω της σοβαρότατης κατηγορίας της παραβίασης των οικονομικών κανόνων που αφορούν τα κέρδη και τη βιωσιμότητα των ομάδων. 

Σύμφωνα με τους κανόνες της Premier League, οι ομάδες μπορούν να έχουν αθροιστική οικονομική ζημιά ύψους έως 105 εκατ. λιρών για μια περίοδο τριών ετών ή 35 εκατ. λιρών για κάθε αγωνιστική σεζόν. Αν ξεφύγουν από αυτά τα ποσά επιβάλλονται κυρώσεις, καθώς η Premier League θέλει να επιβάλλει την οικονομική σταθερότητα, να αποφύγει τις υπερβάσεις εξόδων και κυρίως να μη βρεθεί αντιμέτωπη με φαινόμενα ομάδων που βαράνε «κανόνι», όπως συνέβη το 2010 με την Πόρτσμουθ, η οποία τέθηκε υπό καθεστώς διαχείρισης όταν δεν βρέθηκε αγοραστής για να αναλάβει τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων λιρών που είχαν συσσωρευθεί. 

Στην περίπτωση της Νότιγχαμ Φόρεστ έχει συμβεί το εξής: από τον Μάιο του 2022 που ανέβηκε στην Premier League έχει δαπανήσει περίπου 250 εκατ. λίρες για μεταγραφές. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, έσπασε το ρεκόρ του αριθμού μεταγραφών για μια περίοδο, υπογράφοντας συμβόλαιο με 21 νέους παίκτες. Επιπλέον, η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει περάσει δύο από τις τρεις χρονιές της τριετίας στην Championship, τη δεύτερη κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου, κάτι που σημαίνει ότι το δικό της «ταβάνι» ζημιών είναι πολύ μικρότερο και διαμορφώνεται στις 61 εκατ. λίρες και όχι στις 105 εκατ. λίρες που θα ήταν αν είχε παίξει και τα τρία χρόνια στην Premier League. 

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ αναγνωρίζει τη δήλωση της Premier League και επιβεβαιώνει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην ομάδα για παραβίαση των κανόνων που αφορούν τα κέρδη και τη βιωσιμότητα. Η ομάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Premier League για αυτό το ζήτημα και είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση» αναφέρει η Νότιγχαμ σε ανακοίνωση της. 

Την υπεράσπιση της Νότιγχαμ ανέλαβε ο κορυφαίος δικηγόρος Νικ Ντε Μάρκο. Η υπερασπιστική γραμμή της θα βασιστεί στην πώληση του Μπρέναν Τζόνσον στην Τότεναμ η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο και έφερε 45 εκατ. λίρες στα ταμεία της ομάδας. Η Νότιγχαμ θα ισχυριστεί ότι η πώληση αυτή έγινε μεν λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των λογιστικών στοιχείων αλλά έφερε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα έφερνε αν η ομάδα αναγκαζόταν να τον πουλήσει έως τις 30 Ιουνίου για να είναι συνεπής με τους κανόνες. 

H Νότιγχαμ έχει 14 ημέρες για να απαντήσει επίσημα στις κατηγορίες, ενώ, σύμφωνα με τους κανόνες, οι ακροάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 12 εβδομάδων. Οι όποιες εφέσεις θα πρέπει να εκδικαστούν πριν τις 24 Μαΐου και η οριστική απόφαση να έχει ληφθεί πριν την 1η Ιουνίου. 

Η ιστορική ομάδα του Νότιγχαμ είναι η τρίτη της Premier League που αντιμετωπίζει αυτές τις κατηγορίες. Έχουν προηγηθεί η Μάντσεστερ Σίτι και η Έβερτον, η οποία έχει κάνει έφεση για την ποινή της αφαίρεσης 10 βαθμών που της επιβλήθηκε πριν από λίγους μήνες.