Νέο σχέδιο για την ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής στη Γροιλανδία μελετούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, βασισμένο σε πρότυπο συμφωνιών που έχουν συναφθεί με νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ και μια ακόμη πηγή με γνώση των συνομιλιών, η Ουάσιγκτον εξετάζει την πρόταση σύναψης Συμφώνου Ελεύθερης Σύνδεσης (COFA) με τη Γροιλανδία.

Το μοντέλο COFA, που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Μικρονησία, οι Νήσοι Μάρσαλ και το Παλάου, προβλέπει παροχή αμερικανικών υπηρεσιών – όπως διανομή αλληλογραφίας, διαχείριση εκτάκτων αναγκών και στρατιωτική προστασία – με αντάλλαγμα την αμερικανική στρατιωτική παρουσία και ευνοϊκή πρόσβαση στο εμπόριο.

Η επιμονή του Τραμπ για τη Γροιλανδία

Το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία δεν είναι καινούργιο, καθώς κατά την πρώτη του θητεία είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία να αποκτήσει το νησί.

Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση στο ζήτημα, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα. Η Δανία, που ασκεί την κυριαρχία στη Γροιλανδία, έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραχώρησης του νησιού.

Παρότι μια συμφωνία τύπου COFA δεν θα εκπλήρωνε την επιδίωξη του Τραμπ να ενσωματώσει τη Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μία από τις επιλογές που συζητούνται, αν και συνοδεύεται από σημαντικά πρακτικά εμπόδια.

Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, καθώς και του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συμφωνίες COFA έχουν υπογραφεί στο παρελθόν με ανεξάρτητες χώρες και η Γροιλανδία πιθανότατα θα πρέπει να αποσχιστεί από τη Δανία για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.