«Το Μανιφέστο» συνομίλησε με την υποψήφια ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρούλα (Αντρη) Παράσχου, δικηγόρο με εξειδίκευση στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία τόνισε την ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ για το μείζον πρόβλημα στέγης υπογράμμισε την ανισομέρεια στη σχέση μισθού και κόστους στέγασης και πώς αυτή πρέπει να αποκατασταθεί στηνΕυρωπαϊκή Ένωση.
Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου. Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων είναι διαχρονική, ωστόσο ασκείται κριτική ότι υπάρχει εκμετάλλευση σε κάποιες περιπτώσεις, με απώτερο σκοπό τα χρήματα. Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες υπάρχουν ώστε το έργο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων να εξελίσσεται απρόσκοπτα και σωστά;
Στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οραματιζόμαστε μία Ευρώπη με ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της, η οποία θα μεταφέρει αυτό το όραμα πέρα από τα σύνορά της. Θέλουμε μία Ευρώπη που φροντίζει για όλους και προστατεύει τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας. Η προσέγγισή μας συνδυάζει την προσπάθεια για ανταγωνιστικότητα και οικονομικές ευκαιρίες με μία ισχυρή αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης. Η αλληλεγγύη δεν είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη, αλλά κινητήριος μοχλός. Κανένα από τα δύο δεν είναι εφικτό χωρίς το άλλο. Οπως και το κράτος Δικαίου, το οποίο έχει βαθιές ρίζες στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που λειτουργεί από κοινού, που συμπεριλαμβάνει τους πάντες, που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για την ανατροφή μιας οικογένειας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που ενδυναμώνει τη νεολαία, τις γυναίκες και τις οικογένειές μας και που παρέχει το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ζητώντας παράλληλα από όλους να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο μας διασφαλίζει την κοινωνική οικονομία της αγοράς, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη λειτουργία του κράτους πρόνοιας που συνοδεύει τις δημογραφικές αλλαγές και συνδέει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής διασφαλίζει πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να ενισχύσουμε τις περιφερειακές επενδύσεις μέσω του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξάλειψη των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων και παράλληλα, μέσα από το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επιτυγχάνουμε τον μεγαλύτερο και δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, ιδίως όσον αφορά την υποδοχή και την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση από τα κράτη πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα.
Η ακρίβεια και η ασφάλεια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Σε τι επίπεδο πρωτοβουλιών βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση; Υπάρχει περιθώριο για νέες κινήσεις και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;
Σε μια εποχή με τόσες προκλήσεις, όπως αυτή που ζούμε, η Ευρώπη έχει καθοριστικό ρόλο. Το είδαμε στην πανδημία, το είδαμε στο Μεταναστευτικό και έγινε ορατό και στη διαχείριση του κόστους της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη εμβάθυνση των πολιτικών δεσμών μεταξύ των κρατών και οι κοινές δράσεις μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή του πολίτη. Αλλωστε, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν είναι κοινά. Στο στεγαστικό για παράδειγμα, που είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, χρειάζεται κεντρική διαχείριση από τις Βρυξέλλες. Με τολμηρές και γενναιόδωρα χρηματοδοτούμενες πολιτικές που θα στοχεύσουν στην αύξηση των κινήτρων και στην απλούστευση των διαδικασιών από τη μία καθώς και την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών από την άλλη, η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να δώσει απαντήσεις. Αντίστοιχα, μπορούμε να πράξουμε και στον τομέα της ασφάλειας. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μείζονα απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με πάνω από 5.000 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να δρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιστεύουμε πως πρέπει να εξοπλίσουμε τη Europol με επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Αλλά και περισσότερο ολιστικά μέσα από πολιτικές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της διασυνοριακής συνεργασίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σε προσωπικό επίπεδο, σε ποιους τομείς μπορείτε να συνεισφέρετε στο Ευρωκοινοβούλιο προς όφελος της Ελλάδας;
Αποδέχθηκα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διότι πιστεύω πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να διεκδικήσουμε τον δικό μας χώρο. Συνήθως, ακολουθούμε τους κανόνες που αποφάσισαν οι προηγούμενοι, όμως σε μια εποχή που κινείται τόσο γρήγορα πρέπει να έχουμε φωνή στις εξελίξεις. Γεννήθηκα στη Δράμα και γνωρίζω καλά τη σημασία της ισομερούς περιφερειακής ανάπτυξης. Σήμερα, η Βόρεια Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη υποδομών και πολιτικών συνοχής, καθώς επί δεκαετίες παρέμεινε ξεχασμένη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και, συνεπικουρούμενη από μια ισχυρή ευρωομάδα, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους. Εχω υποχρέωση όμως να μιλήσω και για τη γενιά μου. Για την έλλειψη ευκαιριών, την ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και φθηνότερη στέγη. Η ανισομέρεια στη σχέση μισθού και κόστους στέγης πρέπει να αποκατασταθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να έχει ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς στέγης.