Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία,βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και σχεδιασμού των επόμενων βημάτων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, δείχνοντας ότι δεν ανέμενε τη διαγραφή του. Στενός του συνεργάτης ανέφερε ότι, αν και δεν θεωρούσε πως η συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» θα οδηγούσε σε διαγραφή, αντιλαμβανόταν ότι η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εισέλθει σε πορεία σύγκρουσης.

Αντώνης Σαμαράς: Από την Πολιτική Άνοιξη στη διαγραφή από τη ΝΔ

Το 1992, ο κ. Σαμαράς παραιτήθηκε από τη ΝΔ και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, συμβάλλοντας στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σήμερα, στα 73 του, με μακρά πολιτική πορεία, το μέλλον του παραμένει αβέβαιο.

Προσωπικές απόψεις και πολιτικές θέσεις

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι οι απόψεις του, αν και συχνά αιρετικές, είναι προς το συμφέρον της χώρας. Έχει εκφράσει ανησυχίες για τη στροφή προς τα δεξιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και για την επικράτηση της «woke agenda» και του άκρατου δικαιωματισμού. Πρόσφατα, σε συνέντευξή του, πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ εξέφρασε κριτική για τους «χαριεντισμούς» με πολιτικούς αντιπάλους.

Οι σχέσεις με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μεθόδευε τον αποκλεισμό του, αγνοώντας τις απόψεις του και ποινικοποιώντας τη διαφωνία. Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη αποφασίσει να τον απομακρύνει, αγνοώντας τις απόψεις του και παρακάμπτοντας τις συμβουλές του. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η επιθυμία του να αναλάβει θέση Επιτρόπου το 2019 δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα λόγω υπονομευτικών κινήσεων από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Η αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη το 2022 θεωρείται από το περιβάλλον Σαμαρά, όπως αναφέρει το protothema, ως κομβική για την απώλεια της επιρροής του στα πολιτικά πράγματα.

Οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα

Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι με τη στάση του απέτρεψε εθνικές υποχωρήσεις, όπως ένα συνυποσχετικό με την Τουρκία και ενεργειακές συνεκμεταλλεύσεις χωρίς συνυποσχετικό. Έχει εκφράσει κριτική προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πιθανές μελλοντικές κινήσεις

Παρά την εμπειρία του στην πολιτική, το επόμενο βήμα του κ. Σαμαρά παραμένει αβέβαιο. Ορισμένοι συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα λάβει σύντομα αποφάσεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ίδρυση νέου κόμματος είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ιδεολογικό καθοδηγητή για τη Δεξιά, πέραν της ΝΔ.

Στενοί συνεργάτες και υποστηρικτές

Ο κύκλος του κ. Σαμαρά έχει μειωθεί, αλλά παραμένουν κοντά του ο Κώστας Μπούρας, ο Νίκος Τσιούτσιας, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Σάκης Μητσόπουλος. Από τους βουλευτές, στενός του φίλος είναι ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Ωστόσο, πολλοί από τους παλαιούς συνεργάτες του έχουν αποστασιοποιηθεί ή κατέχουν θέσεις που καθιστούν δύσκολη την αποχώρησή τους από τη ΝΔ.

Είναι κατανοητό πως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτική του πορεία. Οι επόμενες κινήσεις του θα καθορίσουν τον ρόλο του στην ελληνική πολιτική σκηνή και την επιρροή του στις μελλοντικές εξελίξεις.