Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν είναι πιθανό να ξεκινήσουν ξανά άμεσα, με στόχο τη διατήρηση της εκεχειρίας και την αποκλιμάκωση.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τις διεθνείς εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διπλωματικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ενδέχεται να επανεκκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από τη λήξη της ισχύουσας εκεχειρίας. Όπως τόνισε, η διαδικασία δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα λόγω της πολυπλοκότητας και της μακροχρόνιας έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέχιση των συνομιλιών και διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο για ουσιαστική πρόοδο.
Είναι «ιδιαίτερα πιθανό» οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να επανεκκινήσουν πριν από τη λήξη της εκεχειρίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα
«Η ένδειξη που έχουμε είναι ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτές οι συνομιλίες να επανεκκινήσουν», ανέφερε.
«Νομίζω ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι ένα τόσο σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί στην πρώτη συνεδρία διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, χρειάζεται οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και χρειάζεται η εκεχειρία να διατηρηθεί όσο οι διαπραγματεύσεις προχωρούν», πρόσθεσε.