Σε τροχιά σύγκρουσης με βασικούς εμπορικούς εταίρους μπαίνει ξανά η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς εκπνέει η τρίμηνη διορία που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την επίτευξη νέων εμπορικών συμφωνιών.
Με μόλις πέντε ημέρες να απομένουν έως την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να στείλει επιστολές με νέους δασμούς, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του από τη Βάση Άντριους.
Δασμοί έως και 70%
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει 10 με 12 χώρες την ημέρα, αποστέλλοντας επιστολές που θα περιγράφουν αναλυτικά τους νέους εισαγωγικούς δασμούς. Όπως υπογράμμισε, τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου. «Θα κυμαίνονται από 10% και 20% ως 60% ή 70%», είπε ο Τραμπ.
«Οι επιστολές έχουν πάρει την τελική μορφή και θα περιλαμβάνουν τι ακριβώς θα πληρώνουν οι χώρες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν άμεσα: «Από αύριο κιόλας, σε ορισμένες περιπτώσεις».
Στο στόχαστρο Ε.Ε. και Ιαπωνία
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιες χώρες θα λάβουν τις «επιστολές δασμών», ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, φέρεται να έχει χαρακτηρίσει την Ιαπωνία ως «κακομαθημένο εταίρο», με απειλή επιβολής δασμού 35%, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν πρόκειται για διαπραγματευτικό ελιγμό ή πραγματική πρόθεση.
Χωρίς ευελιξία η προθεσμία, με εξαίρεση όσους «προσπαθούν»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αφήσει περιθώριο ευελιξίας μόνο για χώρες που, σύμφωνα με τον Τραμπ, καταβάλλουν «ειλικρινείς προσπάθειες» για διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ερωτηθείς αν θα δείξει ανοχή στην τήρηση της προθεσμίας, ο Τραμπ ήταν κατηγορηματικός:
«Όχι. Από την 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να πληρώνουν. Τα χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Και μιλάμε για πολλά χρήματα».