Τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν την οικογένεια του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρης Βρανόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα, Ιωάννης Γκάνος, και ο εκπρόσωπος του γραφείου μελετών ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε, αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης. 

Η δημιουργία των εγκαταστάσεων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου της διπλής ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί μετά το 2026 στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι οριστικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη έλαβαν πριν από λίγες μέρες έγκριση λειτουργικότητας και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

«Πάσα στο μέλλον» 

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα δίνουμε πάσα στο μέλλον διότι οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα στεγάσουν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών αυτής της πόλης. Και αυτό μάς δίνει μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση και μια πολύ μεγάλη συγκίνηση. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Το έργο της διπλής ανάπλασης είναι ένα αναπτυξιακό, βαθιά κοινωνικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει δύο υπερτοπικούς πόλους ανάπτυξης, στην περιοχή του Βοτανικού που τώρα κερδίζει ένα νέο δικαίωμα στη ζωή, αλλά και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου, όταν ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε υπερπολύτιμα στρέμματα ελεύθερου χώρου και οξυγόνο. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά σοβαρής δουλειάς, η οποία εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες».

«Ο Παναθηναϊκός αποκτά αυτά που αρμόζουν στην ιστορία του» 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ανέφερε: «είναι μια πολύ μεγάλη μέρα η σημερινή, μάς δίνει πολύ μεγάλη χαρά, διότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τις νέες εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης. Οι καινούριες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού είναι σύγχρονες, είναι λειτουργικές, είναι ό,τι καλύτερο θα υπάρξει στο μέλλον, στην Ελλάδα. Και τολμώ να πω ότι ένα τέτοιο συγκρότημα πολύ δύσκολα το συναντάς ακόμη και σε προηγμένες χώρες και σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού και σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική αρένα είναι το ομορφότερο, το μεγαλύτερο και το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Και βεβαίως και με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ, ολόκληρος ο Παναθηναϊκός αποκτά αυτά τα οποία αρμόζουν στην ιστορία και το μεγαλείο του».

Τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον 

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μελετών ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε, αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης, επισήμανε: «οι νέες εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποτελούν ένα πολυδύναμο κτηριακό συγκρότημα που εξυπηρετεί το σύνολο των αθλημάτων του. Αυτά διατάσσονται με τρόπο που να διασφαλίζει τη χωρική και λειτουργική τους αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη συνολική ενεργειακή απόδοση του κτηρίου, με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήση περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών». 

Τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις 

Το υψηλής αισθητικής πολυχρηστικό κτηριακό συγκρότημα, έκτασης 8.140 τ.μ., το οποίο θα δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού θα εξυπηρετεί έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει δέκα διαφορετικές αίθουσες τόσο αγωνιστικού όσο και προπονητικού χαρακτήρα. 

Συγκεκριμένα θα διαθέτει:

- κεντρική αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου (αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά. με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία

- γυμναστήριο - προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές

- επτά προπονητήρια: αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία)

- ένα προπονητήριο για ΑμεΑ

- δύο αίθουσες ενδυνάμωσης

- ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών

- γραφεία της διοίκησης

- μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών

Επιπλέον, προβλέπονται VIP lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη. Τέλος, προβλέπεται υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων. 

Η διπλή στόχευση του σχεδιασμού 

Ο σχεδιασμός του κτηρίου υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών του συλλόγου του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προσφερόμενου περιβάλλοντος άσκησης και γνώμονα την ευελιξία ως προς τη δυνατότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών. Παράλληλα το συγκρότημα φιλοδοξεί να αποτελέσει «αθλητικό προορισμό» στο λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των επισκεπτών, των αθλούμενων, καθώς και των περιοίκων και των πολιτών εν γένει.

Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν αυστηρό κανονισμό και σύγχρονα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Για το συγκεκριμένο κεφάλαιο της μελέτης αποδόθηκαν εύσημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της εγκριτικής διαδικασίας.

Οι επιμέρους ενότητες του συγκροτήματος διαθέτουν λειτουργική και ενεργειακή αυτονομία, κάτι που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Η ενεργειακή αυτονομία συνδυάζεται και με εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτηριακού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιβάλλων χώρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένος στον σχεδιασμό του συνόλου των λοιπών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων της περιοχής του Βοτανικού βάσει του σχεδίου της διπλής ανάπλασης  -συμπεριλαμβανομένου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου- και με γνώμονα την ασφαλή διακίνηση αθλητών, διαπιστευμένων, αλλά και του κοινού στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών -και όχι μόνο- συναντήσεων. 

Η ασφαλής μετακίνηση του κοινού συνδυάζεται επίσης με το ολοκληρωμένο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων όλων των κατηγοριών, με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Ειδική μέριμνα δίνεται στην προσβασιμότητα του κτηρίου από όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εργαζόμενους, είτε για θεατές, γονείς ή φιλάθλους.

Με βάση τον σχεδιασμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες.

Δείτε φωτορεαλιστικά των εγκαταστάσεων