Η ώρα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη να κάτσουν στο… σκαμνί έφτασε. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα περάσουν το κατώφλι του Ειδικού Δικαστηρίου την ερχόμενη Δευτέρα και θα καθίσουν στο εδώλιο με κακουργηματικές κατηγορίες.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας (της Ελένης Τουλουπάκη) και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς. Η Ελένη Τουλουπάκη, δε, παραπέμφθηκε να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, που αφορά στη μη διαβίβαση «αμελητί», όπως προβλέπεται εκ του νόμου, δικογραφίας που αφορούσε τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis από τους πρώην υπουργούς Ξανθό, Κουρουμπλή.

Το βαρύ κατηγορητήριο με το οποίο έρχονται και οι δύο αντιμέτωποι αποτελεί ουσιαστικά καταπέλτη ενώ και σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν νέες αναταράξεις. Και μπορεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυρία Τουλουπάκη να διακηρύττουν την αθωότητά τους, ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν θεωρούνται ακράδαντα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για πολιτική δίωξη με στόχο το κόμμα, ενώ κατ’ επανάληψη έχει υποστηρίξει την αθωότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από επτά δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόεδρος στο πρώτο Ειδικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στη σύνθεση θα μετέχουν και νεοπροαχθέντες αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι εκκρεμεί ο ορισμός της ημερομηνίας και της δίκης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος θα δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ με το ίδιο βούλευμα παραπέμφθηκε στο εδώλιο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για συνέργεια στο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο πρώην υπουργός. Ο κ. Παππάς κατηγορείται πως προσπάθησε να παρέμβει και να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο.