Μετά τις περιπέτειες των ερευνών για τη Novartis από την Εισαγγελία Διαφθοράς, την ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία και όσα ακολούθησαν με την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρυθεί με νόμο νέα εισαγγελική δομή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της οικονομικής εγκληματικότητας.
Με νόμο που ψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα και ισχύει ήδη, ιδρύεται Οικονομική Εισαγγελία, που προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μηνός και θα συγκροτείται από 16 εισαγγελικούς λειτουργούς. Προϊστάμενος αυτής της εισαγγελικής αρχής, η οποία έχει ευρύτατες και καθοριστικής σημασίας αρμοδιότητες, θα είναι ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, εισαγγελέας εφετών που θα επιλεγεί, όπως και οι υπόλοιποι, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ανώτατο όργανο που επιλέγει και αποφασίζει για την εξέλιξη και την τοποθέτηση δικαστών και εισαγγελέων.
Μετά την ίδρυση της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας, η Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και εκείνη του Οικονομικού Εγκλήματος, που είχαν ιδρυθεί το 2011 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, αποτελούν πλέον παρελθόν, όπως και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία μόλις λειτουργήσει η νέα εισαγγελία παύει να ασκεί καθήκοντα ως εισαγγελέας Διαφθοράς.
Οπως προβλέπει ο νέος νόμος, για τη νέα εισαγγελική δομή θα επιλεγούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών με ισάριθμους αναπληρωτές (ένας από αυτούς θα είναι ο επικεφαλής) και το έργο τους θα συνεπικουρούν άλλοι οκτώ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, τουλάχιστον επτά από την Αθήνα και ένας από τη Θεσσαλονίκη.
Η αρμοδιότητα της νέας εισαγγελικής δομής θα είναι πανελλαδικής κλίμακας και το αντικείμενό της ευρύτατο: διαφθορά, οικονομικό έγκλημα, φορολογικά και λοιπά.
Η λειτουργία της νέας εισαγγελικής αρχής προβλέπεται άμεσα, 15 ημέρες από την ψήφιση του νέου νόμου. Οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς θα επιλεγούν από τον Αρειο Πάγο έπειτα από σχετικό ερώτημα (έτσι λέγεται το σχετικό έγγραφο) που θα αποστείλει εντός των επομένων ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, ο οποίος επεξεργάστηκε και ετοίμασε τον νέο νόμο.
Η νέα Οικονομική Εισαγγελία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 35 του νέου νόμου, θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.
Επίσης, θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητά της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το Σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, άρθρο 86 του Συντάγματος.
Στην αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές ή ευρωβουλευτές αν τελούν κακουργήματα, αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Επιπλέον, οι διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όταν αυτά χρηματοδοτούνται και επιχορηγούνται από το κράτος.
Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα διερευνούν αυτεπαγγέλτως και φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα έως εννέα μηνών σε όσους γίνεται έρευνα και υπάρχουν στοιχεία εις βάρος τους για την τέλεση οικονομικών εγκλημάτων και κρίνεται απαραίτητη η δέσμευση.
Η Οικονομική Εισαγγελία δεν θα δεσμεύεται, όπως προβλέπει ο νόμος, κατά τις έρευνές της από κανένα απόρρητο, πλην του δικηγορικού, όπως το φορολογικό, το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, και θα μπορεί να διερευνά τις υποθέσεις της αρμοδιότητάς της ψάχνοντας προς κάθε κατεύθυνση.
Για να μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο της, υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση των υπηρεσιών της με ειδικούς επιστήμονες, ο αριθμός των οποίων αποφασίζεται από τον επικεφαλής της. Οι ειδικοί επιστήμονες θα είναι δημόσιοι λειτουργοί που αποσπώνται για να συνδράμουν τις έρευνες της νέας εισαγγελίας, όπως για παράδειγμα οικονομολόγοι κ.ά.
Στην εποπτεία της νέας εισαγγελίας για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος θα υπάγονται νευραλγικές ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικής Εγκληματικότητας (ΔΕΟΕ), η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Ρητά, όμως, ορίζεται ότι δεν υπάγεται στην Οικονομική Εισαγγελία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία μόνο με δικό της αίτημα μπορεί να παραγγείλει έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.
της Ιωάννας Μάνδρου από την Καθημερινή