Το Σούλι επισκέφθηκε την Κυριακή (30/5) αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 218 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου. Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παραμυθιάς – Φιλιατών – Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Στύλιος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλειος Γιόγιακας, ως εκπρόσωπος της βουλής των Ελλήνων.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, η βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος Φιλιατών, Σπυρίδων Παππάς, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, κ.α. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών.

«Σήμερα, τιμήσαμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Σουλίου, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, και τους προεπαναστατικούς αγώνες των Σουλιωτών.

Αλλά και μετέπειτα, στην Επανάσταση, αυτός εδώ ο τόπος ανέδειξε ηγετικές μορφές, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλας.

Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση αναδεικνύουμε την ιστορία μας και, μέσα από αναπτυξιακές δράσεις που αφήνουν αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, όπως οι δράσεις που μας έχουν προτείνει οι Δήμοι της περιοχής, σχεδιάζουμε τον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής.

Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μετέβη στην Ηγουμενίτσα. Στο δημαρχείο, συναντήθηκε με τους τρεις δημάρχους των Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας, το δήμαρχο Ηγουμενίτσας, Γιάννη Λώλο, το δήμαρχο Φιλιατών, Σπυρίδωνα Παππά και το δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη, με τους οποίους συζήτησε για τις επετειακές δράσεις που σχεδιάζουν για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, αλλά και για το μέλλον του τόπου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Αλκιβιάδης Λάμπρου, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Σταυρούλα Μπραΐμη, και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Χρυσόστομος Χητός-Κιάμος.

Ο δήμος της Ηγουμενίτσας συμμετέχει στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση με μία σημαντική πρόταση με θετικό πολιτιστικό και οικονομικό πρόσημο.

Πρόκειται για το σχέδιο «δημιουργίας ενός έξυπνου τουριστικού προορισμού», μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Που στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της περιοχής και στην ευρύτερη προσέλκυση επισκεπτών στον τόπο.

Παράλληλα, ο δήμος Σουλίου τιμά τα 200 χρόνια, προβάλλοντας τη συμβολή του τόπου στον αγώνα, μέσα από τη δημιουργία μιας εφαρμογής εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Τέλος, η περιφέρεια Ηπείρου, μέσα από το «Μουσείο ψηφιακών περιηγήσεων Ηπείρου» θα αναδείξει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του συνόλου της περιφέρειας, μέσω της χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς αποσκοπεί και στην τουριστική προώθηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις αυτές προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών για να λάβουν χρηματοδότηση.

«Μέσα από τη συζήτηση που είχαμε σήμερα είδαμε ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Περιφέρεια, μέσα από την αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι της περιοχής έκαναν προτάσεις για επετειακές δράσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, επενδύουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και έχουν αντίκτυπο σε όλη την τοπική κοινωνία» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, μετά το πέρας της συνάντησης.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα για τη συνεργασία μας με την Επιτροπή. Ως δημοτική αρχή, έχουμε ως στόχο να βάλουμε το Δήμο μας σε αναπτυξιακή τροχιά, είτε αυτό αφορά τη δημιουργία υποδομών, είτε την ανάπτυξη του τουρισμού, είτε την ανάδειξη του περιβάλλοντος, την παιδεία, κ.ο.κ. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση εργαζόμαστε» τόνισε, από τη μεριά του, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το Δημοτικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας, ένα αθλητικό κέντρο που επιτελεί μοναδικό έργο στην περιοχή, καθώς προσφέρει, εδώ και πολλά χρόνια, σε εκατοντάδες νέες και νέους, τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα μυστικά της κωπηλασίας, μέσα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του και τους έμπειρους προπονητές του.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στο κέντρο από τον πρόεδρο του Ομίλου, Σπύρο Κούρτη, παρουσία της Ολυμπιονίκη κωπηλασίας, Αλεξάνδρας Τσιάβου, του παγκόσμιου πρωταθλητή κωπηλασίας, Απόστολου Γκουντούλα, και του προπονητή κωπηλασίας, Κώστα Κιτσάτη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να μιλήσει με παιδιά που αθλούνται στο κέντρο, τα οποία συμβούλεψε να μην υποχωρούν στα όνειρά τους και να μην σταματούν ποτέ να προσπαθούν και να παλεύουν για όλα όσα θέλουν να πετύχουν.

«Μας εκπλήξατε, δώσατε μια άλλη διάσταση στην επέτειο»

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε, επίσης, την Πλαταριά και, στη συνέχεια, τα Σύβοτα, όπου, παρουσία εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Όπως μια πρότυπη μονάδα εκτροφής γαρίδας και ένα σύγχρονο οινοποιείο, έγινε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης του δήμου Ηγουμενίτσας που θα υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κυκλικής Οικονομίας, Χριστίνα Τζέλλου.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση αποτελεί μια ευκαιρία «να αναδείξουμε πτυχές της ιστορίας των δύο αιώνων της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον».

Ενώ υπογράμμισε πως ακριβώς αυτό φιλοδοξεί να κάνει η επετειακή δράση του δήμου για την ανάδειξη της Ηγουμενίτσας ως έξυπνου τουριστικού προορισμού. «Μας εκπλήξατε, εμείς περιμέναμε μόνο γιορτές και χορούς και εσείς στην Επιτροπή δώσατε μια άλλη διάσταση στο επετειακό έτος, τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη στο παρόν και στο μέλλον», ανέφερε η κυρία Τζέλλου.