Ένα ακόμη βήμα προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο ασιατικών χωρών έγινε σήμερα με την αποστολή διπλωματικής αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη για να συζητήσει την επαναλειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών του βασιλείου στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τη συγκεκριμένη είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα, σαουδαραβική τεχνική αντιπροσωπεία συνάντησε τον επικεφαλής του Πρωτοκόλλου στην έδρα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το SPA.

Η αποκατάσταση των σχέσεων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους έως τα μέσα Μαΐου και να εφαρμόσουν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας που υπογράφηκαν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αντίκτυπο σε αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως στην Υεμένη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη διάθεση και τη βούληση της χώρας του να παράσχει όλες τις διευκολύνσεις και την υποστήριξη για να βοηθήσει τη σαουδαραβική αντιπροσωπεία στην αποστολή της.

Η προσέγγισή τους αναμένεται να γιορταστεί επίσημα με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στο Ριάντ, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ένα ταξίδι που έχει προγραμματιστεί μετά το Ραμαζάνι, στα τέλη Απριλίου.

Η επίσκεψη των Σαουδαράβων αξιωματούχων διεξάγεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της τριμερούς συμφωνίας της 10ης Μαρτίου μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών της περιοχής και της Κίνας για την αποκατάσταση των σχέσεων Ριάντ – Τεχεράνης έπειτα από 7 χρόνια ρήξης (είχαν διακόψει τις σχέσεις τους το 2016 μετά την επίθεση σε σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές διαδηλωτών στην Ισλαμική Δημοκρατία, έπειτα από την εκτέλεση από το Ριάντ ενός σιίτη ιερωμένου), διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, συναντήθηκαν την Πέμπτη 6/4 στο Πεκίνο για να θέσουν σε εφαρμογή την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων της Μέσης Ανατολής μετά από μεγάλη ένταση ετών.

«Οι δύο υπουργοί διαπραγματεύτηκαν και αντάλλαξαν απόψεις δίνοντας έμφαση στην επίσημη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επαναλειτουργία των πρεσβειών και των προξενείων των δύο χωρών”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Μεσολαβητές από το Ομάν έφτασαν επίσης στη Σαναά σήμερα για να συζητήσουν με τους αντάρτες Χούτι, που έχουν υποστήριξη από το Ιράν, για εκεχειρία στην Υεμένη με τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει την υεμενίτικη κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή του αεροδρομίου.