Δημόσια αντιπαράθεση, με αφορμή τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ, ως απάντηση για το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, είχε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με τον Τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Η Νάνσι Φέζερ, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων του Βερολίνου, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις της Άγκυρας “πρέπει να έχουν αναλογικότητα”,  προκαλώντας τον εκνευρισμό του Σοϊλού.

Τον επίμαχο διάλογο μεταδίδει ο ΣΚΑΪ:

Ν. ΦΕΖΕΡ-YΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ:

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση. Λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας».

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΣΟΪΛΟΥ-ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ:

«Σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένας δάσκαλός μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα την εθνικότητα, το θρήσκευμα και  τις περιοχές που ζουν».

Ν. ΦΕΖΕΡ-YΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ:

«Θέλω να απαντήσω και σε αυτή την ερώτηση. Φυσικά, όπως είπα και πριν, εμείς ως Γερμανία είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των θυμάτων και των συγγενών τους αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συλλυπητήριά μας. Συμμεριστήκαμε αυτή τη στάση εναντίον της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και είμαστε δίπλα στην Τουρκία. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη με τις αντιδράσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο των εθνών και στις οποίες προστατεύονται οι πολίτες. Φυσικά, το επισημαίνουμε».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι 184 κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ. «Από την έναρξη της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος, 184 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από πυρά (…) οχημάτων και αεροσκαφών», είπε ο κ. Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.