Η ανατολική ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, αντιμετωπίζει λειψυδρία, σύμφωνα με σημερινή αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

«Στις 28 Απριλίου 2023, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε πως τα περιφερειακά υδάτινα αποθέματα είναι επικίνδυνα χαμηλά. Η λειψυδρία είναι ένα εντεινόμενο ζήτημα για το κατεχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022», αναφέρει το υπουργείο στην ημερήσια αναφορά του, επικαλούμενο δηλώσεις του εν λόγω ηγέτη στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Το κανάλι Σιβέρκσιι Ντονέτς, μέσω του οποίου υδροδοτείται κυρίως η περιφέρεια, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο μέρος του στα χέρια των Ουκρανών.
«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του καναλιού για να περιορίσουν τη λειψυδρία στο Ντονέτσκ», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Εντούτοις το Λονδίνο αναφέρει πως η μαζική ανάπτυξη ρωσικού πυροβολικού στη μάχη για την πόλη του Μπαχμούτ έχει πιθανόν προκαλέσει ζημιές στο κανάλι, που διέρχεται από τη δυτική πόλη Τσάσιβ Γιαρ, καθώς και άλλες περιφερειακές υποδομές υδροδότησης.

Η Ρωσία υπονομεύει τις ίδιες τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού που η ίδια προκαλεί, αναφέρει το υπουργείο. «Για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι δεν πετυχαίνει να πάρει και να διατηρήσει τον έλεγχο του καναλιού, η Ρωσία είναι πιθανό να κατασκευάσει έναν αγωγό ύδατος για να μετριάσει την λειψυδρία στην πόλη του Ντονέτσκ», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, το οποίο δημοσιοποιεί καθημερινά αναφορές για τον πόλεμο από το Φεβρουάριο 2022, όταν το Κρεμλίνο εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα καταγγέλλει πως οι αναφορές αυτές αποτελούν μέρος εκστρατείας παραπληφορόρησης.