Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη μεταπολεμική Γάζα, σύμμφωνα με τις οποίες οι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες αραβικές χώρες ώστε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής και να τη μετατρέψουν σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής, κάτι που έρχεται σε απόλυτη ρήξη με την αμερικανική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών για το Μεσανατολικό. Σημειώνεται ότι οι σχετικές δηλώσεις έρχονται την ώρα που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απορρίπτει όλες τις δηλώσεις περί εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της, ο Χουσέιν Σέιχ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ. «Η παλαιστινιακή ηγεσία επαναβεβαιώνει την σθεναρή της θέση ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι η εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη», σημείωσε ο αξιωματούχος της ΟΑΠ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Η ΟΑΠ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο επίσημος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.
Απορρίπτει ο Αμπάς
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε επίσης «κατηγορηματικά» τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. «Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις για την απόκτηση της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό των Παλαστινίων από την πατρίδα τους», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Παλαιστίνιου προέδρου. «Η απάντηση στις αμερικανικές δηλώσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, σημειώνει ο Αμπάς, είναι ότι "δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του λαού μας"».
Ρατσιστικές δηλώσεις, λέει η Χαμάς
Από την πλευρά της η Χαμάς καταδίκασε σήμερα τις, όπως τις χαρακτήρισε, «ρατσιστικές» και ευθυγραμμισμένες με «την ισραηλινή ακροδεξιά» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. «Η ρατσιστική αμερικανική θέση ευθυγραμμίζεται με αυτή της ισραηλινής ακροδεξιάς για τον εκτοπισμό του λαού μας και την εξάλειψη της υπόθεσής μας», αντέδρασε στις δηλώσεις Τραμπ ο εκπρόσωπος της Χαμάς Άμπντελ Λάτιφ αλ Κάνου.
Αντιδρούν Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Κίνα
Κατηγορηματικά έσπευσε να απορρίψει το σχέδιο Τραμπ η Σαουδική Αραβία, η οποία επανέλαβε την υποστήριξή της στο ειρηνευτικό σχέδιο για λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή. Υποστήριξη σε ένα παλαιστινιακό κράτος σημαίνει ότι χωρίς ανάλογες εγγυήσεις οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν θα εξομαλυνθούν, ανακοίνωσε το Ριάντ.
Αίγυπτος και Ιορδανία, κατήγγειλαν το σχέδιο ως απόπειρα εκτοπισμού, ενώ κατά την Ουάσινγκτον ήταν υποψήφιες χώρες για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων.
Και η Κίνα δήλωσε αντίθετη σε αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. «Η κυριαρχία των Παλαιστινίων αποτελεί βασική αρχή για τη διακυβέρνηση στη μεταπολεμική Γάζα και είμαστε αντίθετοι στην αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο του Τραμπ.
Εθνοκάθαρση
Η Ρασίντα Τλάιμπ, το μοναδικό μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ με παλαιστινιακή καταγωγή, αντέδρασε άμεσα, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι «καλεί ανοιχτά σε εθνοκάθαρση». Η ίδια είχε επικρίνει και τους χειρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
Στην Ουάσινγκτον Δημοκρατικοί γερουσιαστές χαρακτήρισαν το σχέδιο «τρελό» και «επικίνδυνο». Ωστόσο, εγκωμιάστηκε από την ισραηλινή ακροδεξιά, με τον ακροδεξιό πρώην υπουργό Άμυνας, Itamar Ben Gvir, να χαρακτηρίζει τα σχέδια «δικαίωση του πολέμου».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν υποστηρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στην «Ιουδαία και τη Σαμάρεια», τον βιβλικό όρο που χρησιμοποιούν πολλοί Ισραηλινοί για να περιγράψουν το παλαιστινιακό έδαφος. «Το συζητάμε με πολλούς και αρέσει η ιδέα», απάντησε ο Τραμπ.