Στις 20 Ιουλίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο καλλιτέχνης Πίτερ Σίτον (Peter Seaton) που υπογράφει ως “CTO” άρχισε να ζωγραφίζει ένα γκράφιτι που απεικονίζει έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται. Ο Seaton – ο οποίος διεθέσε τον έργο προς πώληση ως NFT (συλλεκτικό ψηφιακό αρχείο) – είπε ότι αφορά «την ειρήνη και την αγάπη», αλλά η ουκρανική κοινότητα άσκησε έντονη κριτική και επισήμανε ότι εξισώνει θύμα και επιτιθέμενο.

Σε tweet στις 3 Σεπτεμβρίου, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστραλία, Βασίλ Μιροσνιτσένκο χαρακτήρισε το έργο «απόλυτα προσβλητικό για όλους τους Ουκρανούς» και απαίτησε την άμεση απομάκρυνσή του. Τις επόμενες ημέρες, ο πρέσβης της Ουκρανίας έκανε retweet μια σειρά σχολίων που παραλλήλιζαν το θέμα του γκράφιτι με ένα θύμα του Ολοκαυτώματος που αγκαλιάζει έναν Ναζί. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο καλλιτέχνης κάλυψε το έργο του με χρώμα.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν αρνητικά το έργο αποκαλώντας το «εξαιρετικά προσβλητική εικόνα, που δείχνει πλήρη άγνοια της ουκρανικής πραγματικότητας».