Μια ανάσα από την αυτοδυναμία στις τουρκικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής φέρνουν οι δημοσκοπήσεις τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, καθώς η διαλυμένη οικονομία έχει πριονίσει για τα καλά τον θρόνο του Ερντογάν.
Ωρες έμειναν έως τις εκλογές στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Konda που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, προηγείται κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες εν όψει των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας της Κυριακής, καθώς η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι για ένα ελάχιστο ποσοστό την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.
Το κλίμα στην Τουρκία συνεχίζει να παραμένει τεταμένο, καθώς απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι ο ψυχολογικός επηρεασμός των ψηφοφόρων, αλλά και ο προσεταιρισμός αναποφάσιστων κυρίως με συντηρητικές αντιλήψεις.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι εν λόγω προεδρικές εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, διότι έπειτα από είκοσι χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να δει την πόρτα της εξόδου από το πολυτελές προεδρικό παλάτι των 600 εκατομμυρίων, ενώ η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ακόμη «εάν της κάνει 100% ο Κιλιτσντάρογλου», βαδίζοντας στη λογική «μεταξύ δύο κακών, επιλέγω το μη χείρον βέλτιστον».
Το μεγάλο «αγκάθι»
Η Τουρκία έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο και αυτό αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό «πονοκέφαλο» για τον νέο πρόεδρο, καθώς τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της λίρας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, χάνοντας πάνω από το 75% της αξίας της μέσα σε λίγα χρόνια, έχουν επηρεάσει την πορεία της χώρας σε βασικούς δείκτες της οικονομίας.
Από την πλευρά της η Δύση ελπίζει πως αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου θα αλλάξουν πολλά επί τα βελτίω, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στις σχέσεις της Τουρκίας με τον ανεπτυγμένο κόσμο, μιας και κατά κοινή ομολογία ο Ερντογάν «έχει ξεφύγει» την τελευταία διετία με την ακραία ρητορική τόσο εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων του όσο και κατά της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Βέβαια, οικονομικοί αναλυτές δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα επέλθουν εν τέλει οι καθοριστικές αλλαγές που απαιτούνται, καθώς εκτιμούν πως για να υπάρξει «θεραπεία» για την τουρκική οικονομία θα πρέπει πρώτα οι πολίτες να αποφασίσουν για την προαναφερόμενη αλλαγή.
Πορεία στα τάρταρα
Στα τελευταία χρόνια του Ερντογάν και κυρίως από το 2018, με τη μεγάλη νομισματική κρίση και την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ εξαιτίας της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε επίσημα στο 85% τον περασμένο Οκτώβριο ενώ ανεπίσημα ξεπέρασε το 120% και οι Τούρκοι είδαν τα χρήματά τους να έχουν σχεδόν μηδενική αξία.
Από την άλλη πλευρά, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο έχει υποχωρήσει στις 19,5 λίρες/δολάριο ΗΠΑ, που είναι ιστορικό χαμηλό, και οι ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος προβλέπουν ότι θα φτάσει έως τις 25 λίρες/δολάριο ΗΠΑ. Αν η λίρα όντως βουλιάξει κατά 28% από το σημερινό της επίπεδο, θα έχει χάσει συνολικά περίπου το 77% της αξίας της από τις αρχές του 2018.
Είναι ευρέως αντιληπτό πως αυτήν τη στιγμή η τουρκική οικονομία μοιάζει εγκαταλελειμμένη και δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν, όταν ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί κολοσσοί επένδυαν σωρηδόν στη χώρα, συμβάλλοντας στην επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης που έφτασε το 11,2% το 2011.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της χώρας, οι ξένοι επενδυτές έχουν «σηκώσει» από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πάνω από 7 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία.