Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον–Πεκίνου σε ζητήματα εμπορίου, ασφάλειας και γεωστρατηγικής επιρροής.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερδινάνδο Μάρκος τον νεότερο, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι έχει λάβει πρόσκληση από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. «Ο πρόεδρος Σι με προσκάλεσε στην Κίνα και πιθανότατα θα κάνουμε αυτή τη συνάντηση στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Λίγο πιο μακριά, αλλά όχι πολύ μακριά...», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, σύμβουλοι των δύο ηγετών έχουν ήδη αρχίσει διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης στο πλαίσιο προγραμματισμένου ταξιδιού του Τραμπ στην Ασία αργότερα εντός του έτους. Αν και οριστική συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
- Στάση στην Κίνα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί στη Νότια Κορέα το διάστημα 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου
- Συμμετοχή σε εκδήλωση στο Πεκίνο στις 3 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την 80ή επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
Μέχρι στιγμής, ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεκίνο έχουν προχωρήσει σε επίσημες τοποθετήσεις σχετικά με τα σχετικά δημοσιεύματα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, ο Τραμπ εμφανίστηκε συγκρατημένα θετικός απέναντι στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι «είναι καλό να υπάρχουν σχέσεις», αν και συνεχάρη τον Μάρκος για το γεγονός ότι η χώρα του έχει απομακρυνθεί από την επιρροή του Πεκίνου, ενισχύοντας έτσι τη συμμαχία με τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό.
Ο Τραμπ εμφανίζεται να επιχειρεί αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα, σε συνέχεια της πρόσφατης ύφεσης στον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος είχε προκαλέσει αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Παράλληλα, έχει προτείνει την επιβολή καθολικού βασικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, ενώ ειδικά για την Κίνα οι δασμοί φτάνουν το 55%, καθιστώντας την τη χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή εισαγωγής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική αυτή στοχεύει στη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, παρότι οι επικριτές του προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Ο Τραμπ έχει θέσει ως προθεσμία την 12η Αυγούστου για την επίτευξη ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα δασμών και εμπορικής πολιτικής.