Ανοίγει ο τουρισμός, πενταπλή γραμμή… άμυνας στον Covid-19

by news

Με σειρά συνεντεύξεων σε υψηλής αναγνωσιμότητας ΜΜΕ του εξωτερικού («Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Die Weltonline», «El Mundo», «FAZ») ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε στη διεθνή κοινότητα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού το 2021.

Το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών media για τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζει τον ευρύτερο αντίκτυπο της ταξιδιωτικής κίνησης προς την Ελλάδα. Με τη χώρα μας ως πρωτοπόρο, ο παγκόσμιος τουρισμός επιχειρεί αποφασιστικό βήμα προς την κανονικότητα.

Μιλώντας στη «FAZ», μεταξύ άλλων, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Αναλύοντάς το σε 5 «γραμμές άμυνας» ως εξής: «Μέρος των μέτρων ασφαλείας του σχεδίου μας για την τουριστική περίοδο είναι οι προϋποθέσεις για την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Κάθε τουρίστας θα παρουσιάζει βεβαίωση ότι είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε ότι έχει αναρρώσει μετά από μόλυνση από τον ιό είτε θα επιδεικνύει αρνητικό τεστ. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή… άμυνας.

Η δεύτερη γραμμή είναι ότι θα πραγματοποιούμε οι ίδιοι δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη. Σε σχέση με αυτό, θα στρέφουμε τη στρατηγική μας ως προς τους ελέγχους προς τα εκεί όπου ενδεχομένως βρήκαμε συγκεντρώσεις θετικών κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Η τρίτη γραμμή… άμυνας είναι να τίθενται αμέσως σε καραντίνα οι επισκέπτες σε περίπτωση θετικού τεστ και στη συνέχεια να υποβάλλονται εκ νέου σε πιο λεπτομερές τεστ PCR.

Η τέταρτη γραμμή… άμυνας είναι οι γενικοί κανόνες ασφαλείας, όπως η υποχρέωση μάσκας ή η τήρηση των αποστάσεων, οι περιορισμοί σε εστιατόρια, λεωφορεία, ξεναγήσεις και ούτω καθεξής.

Η πέμπτη γραμμή… άμυνας είναι ότι όλοι θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες. Εάν υπάρχει υποχρέωση μάσκας για τους Έλληνες πολίτες, το ίδιο θα ισχύει για όλους, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Τέλος, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον ελληνικό τουριστικό τομέα θα συμβάλει επίσης στην προστασία από τις μολύνσεις. Θα εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ανέφερε ότι «το σχέδιό μας για το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού προβλέπει το να ξεκινήσουμε στις 14 Μαΐου, με όλες εκείνες τις χώρες, από τις οποίες διαχρονικά υποδεχόμαστε ταξιδιώτες. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σαφείς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε η ταξιδιωτική αγορά να είναι σε θέση να προσαρμοστεί αμέσως και με ευκολία.

Για την Ευρώπη και ορισμένες αγορές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, θέλουμε να ανοίξουμε ήδη από τα μέσα Απριλίου. Η περαιτέρω ανάπτυξη του ανοίγματος εξαρτάται από την αγορά και από το επίπεδο ετοιμότητας του κλάδου.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι η κυβέρνηση εκείνη που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Αυτή τη φορά, το άνοιγμα δεν εξαρτάται, ως είθισται, από τη ζήτηση, αλλά από το πότε θα είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με την παράταση της τουριστικής περιόδου, ο κύριος Θεοχάρης επισήμανε ότι «φέτος θα είναι ευκολότερο να παραταθεί η ταξιδιωτική περίοδος. Μετά τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα του εμβολιασμού θα έχει επιλυθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση, η οποία δε θα έχει ακόμη ικανοποιηθεί. Κάποιοι θα θέλουν να έρθουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται γι’ αυτό».

Σ’ έναν από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς κόμβους της Γερμανίας (www.welt.de/), ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των τουριστών στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι «δε θα υπάρξει κανενός είδους διάκριση έναντι όσων επισκεπτών δεν έχουν εμβολιαστεί. Όλοι οι άνθρωποι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τον Ιανουάριο».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «για τον ελληνικό τουρισμό οι Γερμανοί βρίσκεστε στην πρώτη θέση! Αλλά σας ακολουθεί από κοντά και η Μεγάλη Βρετανία» και επισήμανε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες δε χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού αρκεί.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για τους φιλοξενούμενούς μας. Γιατί όποιος δεν αισθάνεται ασφαλής, δεν μπορεί να χαλαρώσει. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας σαν οικογένειά μας. Όχι μόνο γιατί έτσι είναι οι Έλληνες, αλλά και γιατί φέτος αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ».

Στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Μια σημαντική επιτυχία αποτελεί το ότι η Ελλάδα έχει πιστούς τουρίστες, οι οποίοι την επιλέγουν για διακοπές επανειλημμένα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό ικανοποίησής τους και τη σταθερή στήριξή τους προς τη χώρα μας.

Η θάλασσα, ο ήλιος, η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, οι εναλλακτικές δραστηριότητες και στην περίπτωση των μεγάλων πόλεων οι αστικές αποδράσεις (city breaks), είναι οι λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Αυτό ισχύει σταθερά για τους τουρίστες που προέρχονται πρωτίστως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι βαλκανικές χώρες αποτελούν τις άλλες μεγάλες αγορές για τον τουριστικό μας τομέα».

Χ. Θεοχάρης στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο: «Φυλάτε Θερμοπύλες»

Σήμερα (3/4) το μεσημέρι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, συναντήθηκε -στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο παλαιό Κάιρο- με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο.

«Σας ευχαριστούμε γιατί ως Πατριάρχης πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής φυλάτε Θερμοπύλες, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον είστε άοκνος, άγρυπνος φρουρός της Ορθοδοξίας μας, της ιστορίας αυτού του τόπου αλλά και της σύγχρονης προσπάθειας να φτάσει το πνεύμα και ο Λόγος του Θεού στα πέρατα της γης».

Ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Έχετε λοιπόν αυτόν τον πολύ δύσκολο ρόλο αλλά και το ρόλο να παίζετε τη γέφυρα όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας σας, την Κρήτης, αλλά όλης της Ελλάδας, με την όμορφη χώρα της Αιγύπτου».

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ανέφερε: «Θα ήθελα να καλωσορίσω με πολύ αγάπη τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εδώ στη “Ροτόντα της Ανατολής” και να εκφράσω τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς την ευλογημένη πατρίδα μου, την Ελλάδα, γιατί με πολύ αγάπη έρχεται κοντά μας στο μεγάλο μας πολιτιστικό έργο αλλά και στην ιεραποστολή».

Ακόμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε πως «ο τουρισμός είναι ένας πνεύμονας ευημερίας για τις δύο χώρες μας, για την Αίγυπτο και για την Ελλάδα μας. Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Υπουργό, γιατί ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι η Κρήτη, και όπως ξέρετε, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες υποδέχονται χιλιάδες ανθρώπων για να απολαύσουν τη θάλασσά μας, τον καθαρό αέρα».

Και κατέληξε ότι «με την παρουσία σας, κύριε υπουργέ, θα βοηθήσετε την τόσο φιλική χώρα προς την Ελλάδα, την Αίγυπτο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω που με τη συνοδεία του αγαπητού φίλου, Πρέσβη Νίκου Γαριλίδη, δίδετε μία δυναμική παρουσία στο φιλόξενο λαό της Αιγύπτου, που και αυτοί περιμένουν τόσα πολλά από τον τουρισμό και όλοι κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να επιστρέψουν οι τουρίστες όπως ερχόντουσαν τα περασμένα χρόνια. Και θέλω να τους πω ότι η Αίγυπτος είναι ασφαλής χώρα. Μη φοβούνται. Να έρχονται να την επισκέπτονται για να απολαμβάνουν τη μεγάλη φιλοξενία και την αγάπη του αιγυπτιακού λαού και να θαυμάσουν τον πολιτισμό».

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι, «αποφασίσαμε να βοηθήσουμε και στον εμβολιασμό των μοναχών της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ενός μοναστηριού το οποίο εκτός από τον πολιτιστικό του ρόλο έχει και τουριστικό ρόλο ως ένα μεγάλο αξιοθέατο που προσελκύει χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, και αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ασφαλή».

Ο κ. Θεοχάρης, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Μητροπολίτου Μέμφιδος, Νικοδήμου, και του Καθηγουμένου του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, π. Δαμασκηνού Αλαζράι, ξεναγήθηκε στο χώρο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος.

Στο Μουσείο της Μονής, στο χώρο όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση έπαιρνε νερό η Αγία Οικογένεια από το πηγάδι της Μονής, ενώ επισκέφθηκε και το Ελληνικό Νεκροταφείο, όπου αναπαύονται πολλοί Αιγυπτιώτες από το Κάιρο.

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα