«Αγαπητέ Νίκο, τα θερμά μου συγχαρητήρια! Μια νέα μέρα ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Πιστεύω βαθιά ότι έχεις τη θέληση, τη δύναμη και την ικανότητα να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών. Είμαστε μαζί σου!». Με αυτά τα λόγια, η Αννα Διαμαντοπούλου συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του με ποσοστό 59,9% έναντι 40,1% του Χάρη Δούκα στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Η ίδια έλαβε ποσοστό 19,52% στον α΄ γύρο και η αξιοποίησή της αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον πρόεδρο του κόμματος. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δίνουν και παίρνουν και μένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και πώς θα διαχειριστεί το μετεκλογικό σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ.

Η υποψηφιότητά της στην Ανατολική Αττική στις επόμενες εκλογές, όπου ήρθε πρώτη στις εσωκομματικές εκλογές με 29,11%, θεωρείται πλέον πάρα πολύ πιθανή. Θα λειτουργήσει και ως «αντίβαρο» στην παρουσία και δράση εκεί του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος στήριξε τον Χάρη Δούκα που ήρθε όμως τρίτος στην περιοχή, με 20,55%. «Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ», είχε προειδοποιήσει στις 26 Σεπτεμβρίου η Αννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια παραμένει υπέρμαχος μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα έχει και αισθητικό υπόβαθρο. «Μπορεί(;) ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει έξω τον Πολάκη. Μπορεί ο Πολακισμός να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε δημόσια στις 23 Φεβρουαρίου 2023.

Θαρραλέες προτάσεις

Η ανασύνθεση του σκηνικού στο ΠΑΣΟΚ μετά την κάλπη είναι η προφανής πρόθεση του προέδρου του, ο οποίος δεν θέλει ούτε να ακούει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σταθμίζει πλέον τα πάντα ενόψει του χειμώνα. Η εμπειρία της Αννας Διαμαντοπούλου είναι αναμφισβήτητη, καθώς έχει διατελέσει επίτροπος (Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων) της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπουργός Παιδείας και Ανάπτυξης, αλλά και βουλευτής (1996-1999 και 2004-2012). Το νομοσχέδιό της για την παιδεία (4009/2011), γνωστό ως νόμος Διαμαντοπούλου, ψηφίστηκε από μια ευρεία πλειοψηφία, αποσπώντας τη συναίνεση 255 βουλευτών και είχε χαρακτήρα εμβληματικής όσο και ουσιαστικής μεταρρύθμισης. «Οποια χώρα δεν μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι καταδικασμένη να μείνει εκτός των παραγωγικών εξελίξεων», είχε δηλώσει η πρώην υπουργός στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον Μάιο του 2022.

Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η πρώην υπουργός κατέθεσε από τη ΔΕΘ πλέγμα προτάσεων για την επίλυση του μείζονος θέματος του στεγαστικού. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου (ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία), ψηφιακές πλατφόρμες για τη φοιτητική κατοικία και ΣΔΙΤ για τις εστίες και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να βγάλουν στην αγορά τα ακίνητα που κατέχουν. Ετσι λειτουργούσε πάντα η πρώην υπουργός, εποικοδομητικά. Και δεν είχε πρόβλημα να επικροτήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που ενδυναμώνουν τη χώρα μας: «Οταν νιώθεις περήφανος γιατί σύσσωμο το Κογκρέσο της υπερδύναμης χειροκροτά τον Π/Θ της χώρας σου που υποστηρίζει εθνικές αξίες και δίκαια, δεν είναι ούτε κυβερνητική ούτε αντιπολιτευτική στάση, είναι απλά εθνική», δήλωσε διά των κοινωνικών μέσων στις 18 Μαΐου 2022. Το ενδιαφέρον της για την παιδεία παραμένει διαχρονικά δεδομένο: «Καταλήψεις σχολείων! Η ετήσια επίθεση στους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο παιδαγωγική. Ανακοινώνεται για κάθε σχολείο πρόγραμμα πλήρους αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάνονται σε Σ/Κ, αργίες και διακοπές. Ούτε μια ώρα διδασκαλίας χαμένη», είχε δηλώσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Στις 13 Οκτωβρίου 2020, είπε πως «η απόφαση του πρωθυπουργού να με προτείνει για τη θέση της γενικής γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ. Η χώρα μας μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό ακριβώς θα διεκδικήσουμε».

Σαφή μηνύματα

Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν τρέφει αυταπάτες για το σήμερα και το αύριο του ΠΑΣΟΚ και είναι ρεαλίστρια. Μιλώντας στην ΕΡΤNews και στον Γιώργο Κουβαρά, υπογράμμισε: «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελα, προφανώς, αφού κατέβηκα στις εκλογές. Θα πρέπει πάντοτε να σταθμίζουμε τα πράγματα έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε την καλή τους πλευρά… Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ότι θα έχουμε ξεσηκώσει πολύ περισσότερο κόσμο». Και έστειλε το μήνυμά της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «έχουν έρθει άνθρωποι που μας προσέγγισαν. Είδαμε χιλιάδες νέα μέλη και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης… Αυτός ο κόσμος είναι το στοίχημα. Πρέπει να μην τον ξεχάσουμε και να οργανώσουμε έτσι την επόμενη μέρα, ώστε αυτή η νέα ανθρωπογεωγραφία να μπορεί να συμμετέχει».