Άνευ προηγούμενου, σε σημείο που να βρίσκεται στον αέρα η προμήθεια με φυσικό αέριο από την Ρωσία τον χειμώνα, χαρακτηρίζονται οι βλάβες στις τρείς υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος στην Βαλτική. Την ίδια στιγμή σεισμολόγοι σημειώνουν πως έχουν καταγράψει ισχυρές εκρήξεις και πλέον τόσο το Κρεμλίνο και η διαχειρίστρια, του ρωσικού αγωγού αερίου, εταιρεία όσο και πηγές από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Δανία μιλούν για σαμποτάζ.

Η επιβεβαίωση από τους σεισμολόγους σχετικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και απεικονίζει θαλάσσιο σημείο στο οποίο παρατηρείται διαρροή φυσικού αερίου και αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος, οδηγεί σε εκτιμήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, τη στιγμή κατά την οποία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό.

Η διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream AG», ανακοίνωσε ότι σε διάστημα 24ωρών, τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να δώσει στοιχεία σχετικά με το πότε θα καταστεί εφικτή η αποκατάσταση της βλάβης. Η ίδια η εταιρεία άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

Οι χώρες της Βαλτικής επίσης αφήνουν να εννοηθεί πως η υπόθεση παραπέμπει σε σαμποτάζ και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υποστήριξε πως «Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πράξη δολιοφθοράς, δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι είναι μια πράξη δολιοφθοράς, που σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία».

Και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δεν απέκλεισε τη διαφθορά αναφέροντας ότι «Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους και γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι σύμπτωση».

Νωρίτερα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίσθηκε επιφυλακτική τονίζοντας οτι «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά» με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να σημειώνει ότι «αυτό δεν έχει επηρεάσει ακόμη την ασφάλεια του εφοδιασμού μας».