Τους 12.000 έφτασε ο αριθμός των μεταναστών – προσφύγων που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος διαθέτει υποδομές για μόλις 3.000 άτομα και πλέον επεκτείνεται ραγδαία στα γειτονικά ελαιοχώραφα.
Μόνο σήμερα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχαν φτάσει στη Λέσβο, 408 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 73 με ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στο νησί πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή).
Στο ίδιο διάστημα, πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο, από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα, έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους, αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος, ώστε να σταθούν, προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που προγραμματίσθηκε να γίνει με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.
«Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και τη λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά “λησμονούνται” εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;» διερωτάται την ίδια ώρα, με δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
«Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλύτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ», αναφέρει επίσης ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου / Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), στα νησιά ήταν χθες 28.150 πρόσφυγες και μετανάστες: Στη Λέσβο 13.643, στη Σάμο 5.635, στη Χίο 3.718, στην Κω 3.458, στη Λέρο 1.593 και στα λοιπά νησιά 103.
Στη Σάμο, νωρίς το πρωί, κάτοικοι του χωριού Μυτιληνιοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γειτονική περιοχή Ζερβού, όπου προχθές ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου ΚΥΤ σε χώρο πρώην σφαγείων.
Σε δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, σημειώνει πως το μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε και τονίζει πως οι κάτοικοι του νησιού «δε μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την εξαθλίωση του βιοτικού μας επιπέδου… Τα τελευταία χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ολόκληρη η Ευρώπη κωφεύει στις οχλήσεις και τις διαμαρτυρίες μας. Τα νησιά μας πλέον έχουν μετατραπεί σε φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι καθημερινά δημιουργούν προβλήματα και δυσλειτουργίες στην τοπική κοινωνία. Η υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν επιδεικνύει την αλληλεγγύη που υποχρεούται σε όλους εμάς τους Βορειοπελαγίτες, αφού μάλλον αρνείται να αναγνωρίσει κάτι που προφανέστατα είναι βλαβερό για την ομοιογένεια και τη σύσταση των κοινωνιών των νησιών και φυσικά ολόκληρης της χώρας».
Ο κ. Πανουράκης επισημαίνει ότι «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, στο νησί μας, τη Σάμο, και πιο συγκεκριμένα στο Βαθύ, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική, αφού η αναλογία του γηγενούς πληθυσμού στην πρωτεύουσα τείνει να εξισωθεί με αυτή του μεταναστευτικού πληθυσμού. Οι ελάχιστες αναχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, υπερκαλύπτονται από τις νέες εκατοντάδες καθημερινές αφίξεις. Θλιβερή αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι ενώ 7.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα νησιά μας, καθώς έχει τακτοποιηθεί το θέμα του ασύλου τους, δυστυχώς παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι Σαμιώτες πλέον είμαστε αγανακτισμένοι. Στόχος όλων μας και επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλοία τα οποία σε εβδομαδιαία βάση, θα μεταφέρουν από τη Σάμο τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους».
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου δηλώνει ότι οι Σαμιώτες απαιτούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση, την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες-πρόσφυγες και τη μεταφορά των υφιστάμενων δομών εκτός των αστικών ιστών της πόλης της Σάμου, την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική