Η αναπληρώτρια απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά στην κατάρρευση», ενώ το εμπάργκο όπλων «έχει καταντήσει ανέκδοτο», καθώς υπάρχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραβιάσεις από θάλασσα, στεριά και αέρα. Τόνισε δε την ανάγκη να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών στις διάφορες πλευρές που αναμιγνύονται στην διαμάχη. Ο ειδικός απεσταλμένος Γασάν Σαλαμέ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την συμμετοχή του, για λόγους υγείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην διαδικασία, κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, έπειτα από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου τους, Χάικο Μάας, επαναβεβαίωσαν ωστόσο την προσήλωσή τους στις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η αποψινή συνάντηση αποτελεί την πρώτη φάση της διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) που αποφασίστηκε τον προηγούμενο μήνα στο Βερολίνο. «Πρέπει τώρα βήμα-βήμα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Μάας και έκανε λόγο για «πολύ ανοιχτές συνομιλίες» σχετικά με τις «πολλές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων» τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και για «διαφορετικές απόψεις» από τους συμμετέχοντες. «Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε διαφάνεια και να καταστήσουμε σαφές ότι εκείνοι που παραβιάζουν το εμπάργκο πρέπει να ξέρουν ότι θα εντοπίζονται. Όλοι όμως συμφωνούν ότι ο δρόμος που πήραμε προκειμένου να διαχωρίσουμε τις δύο πλευρές της διαμάχης από τους εξωτερικούς υποστηρικτές τους, παραμένει ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί ο εμφύλιος», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι στις επόμενες συναντήσεις για τη Λιβύη θα προεδρεύσουν διαδοχικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην διαδικασία. Την επόμενη διάσκεψη θα φιλοξενήσει η Ιταλία, τον Μάρτιο στη Ρώμη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιτήρησης του εμπάργκο και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα από το Μόναχο ότι κατά την αυριανή σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, επειδή μια χώρα από τις 26 (ενν. την Αυστρία), η οποία δεν έχει ναυτικό, έχει τη δύναμη να εμποδίσει την ευρωπαϊκή δράση για έλεγχο του εμπάργκο όπλων. Η αυστριακή κυβέρνηση διαφωνεί με την επανάληψη της αποστολής «Σοφία», επιχειρηματολογώντας ότι τα πλοία που θα επιχειρούν στην περιοχή θα διασώζουν μετανάστες, γεγονός το οποίο θα καταστήσει ελκυστικότερο το ταξίδι προς την Ευρώπη. Ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος συνολικά στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν την ενεργότερη εμπλοκή τους στις διεθνείς κρίσεις, αν δεν θέλουν να οδηγήσουν την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. σε παράλυση. Συντάχθηκε μάλιστα με την άποψη της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της απομάκρυνσης από την αρχή της ομοφωνίας για τα συγκεκριμένα θέματα. «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όρεξη για δύναμη, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα στρατιωτική δύναμη. Αλλά πρέπει να είμαστε ικανοί να δράσουμε, όχι μόνο να εκφράζουμε ανησυχία», διευκρίνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.