Η τεχνολογία πλέον κυριαρχεί στη ζωή μας. Και είναι φυσικό να δημιουργούνται καινούργια προβλήματα άγνωστα κατά το παρελθόν. Το κυριότερο ζήτημα είναι πως η τεχνολογία αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό και γενικότερα το οικονομικό περιβάλλον καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την άσκηση ελέγχου από το Δημόσιο.
Συνακόλουθα, οι κρατικές αρχές αισθάνονται ευάλωτες, ψυχανεμίζονται πως δεν είναι εύκολο πλέον να επιβάλουν μέτρα και πολιτικές κι αναζητούν μεθόδους για να αντιστρέψουν αυτή την τάση. Ούτε αυτό όμως είναι εύκολο. Διότι η τεχνολογία τούς ξεπερνά και στα πλαίσια μιας ανοιχτής δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι σχεδόν αδύνατη η επιλογή μεθόδων που διευκολύνουν τις δημόσιες αρχές.
Γι’ αυτό και δοκιμαστικό κέντρο για την επιλογή νέων μεθόδων ελέγχου παγκοσμίως αρχίζει να γίνεται η Κίνα. Σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», με τον σκοπό ακριβώς αυτόν η Κίνα μετατρέπεται σε εργαστήρι υιοθέτησης μέτρων ελέγχου των τεχνολογικών υποδομών ώστε το κράτος να μην περιθωριοποιηθεί και να μπορέσει μακροπρόθεσμα να κρατήσει τα ηνία μιας καλπάζουσας κοινωνικής πραγματικότητας.
Τουλάχιστον 50 κανονιστικές πρωτοβουλίες υιοθέτησε πρόσφατα το Πεκίνο ώστε να επιβάλει σε τεχνολογικές επιχειρήσεις της χώρας συμπεριφορές που θα τις οδηγήσουν σε μια «πειθαρχημένη» γραμμή. Η προσπάθεια αυτή της κινεζικής ηγεσίας είναι δυσχερέστατη. Σε μια οικονομία όπου ο τζίρος των επιχειρήσεων τεχνολογίας ξεπερνά τα 4 τρισ. δολάρια οι γραφειοκράτες θα φθάσουν σε ακραίες καταστάσεις για να επιβάλουν κάποιο είδος ελέγχου. Οι κανονιστικές κυρώσεις που επεβλήθησαν ήδη αφορούν σε παραβιάσεις πολλών κανόνων αντιτράστ, σε ζητήματα υπέρβασης κανόνων ελέγχου και προστασίας δεδομένων (data violations) και πολλά άλλα συναφή. Το σύνολο των κυρώσεων που επεβλήθησαν θα κοστίσουν στην επιχειρηματική κοινότητα της Κίνας πάνω από 1 τρισ. δολάρια!
Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, είναι πολύ αμφίβολο σε τι ακριβώς βαθμό το Πεκίνο θα μπορέσει να επιβάλει τη σφραγίδα του πάνω στον τεχνολογικό τομέα της χώρας. Στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος φαίνεται να είναι ο επανασχεδιασμός του επιχειρηματικού χώρου ώστε να ελέγξει αμεσότερα τις τεχνολογίες αιχμής και να δείξει πως νοιάζεται για τους καταναλωτές. Ολα αυτά υποδηλώνουν τις δυσκολίες ελέγχου που αντιμετωπίζει η Κίνα στο εσωτερικό της και δικαιώνουν τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο και παλιό υπεύθυνο για την Κίνα στο αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Ryan Hass που σε άρθρο του στο «Foreign Affairs» («China is Not 10ft Tall») επισημαίνει πως κακώς οι σχεδιαστές πολιτικής στις ΗΠΑ έχουν υπερβάλει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Κίνας.
Βέβαια οι τελευταίες διοικητικές παρεμβάσεις του Πεκίνου στην αγορά της τεχνολογίας απηχούν και αντίστοιχες ανησυχίες των κυβερνήσεων στη Δύση. Oι ψηφιακές αγορές συγκλίνουν στη διαμόρφωση μονοπωλιακών καταστάσεων (λ.χ. Microsoft, Google, Windows, Facebook κ.ά.), ενώ οι αντίστοιχες εταιρείες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αποφεύγουν φόρους και ελέγχουν δεδομένα. Η Κίνα λοιπόν ίσως να δείχνει τον δρόμο και σε άλλους. Και να λειτουργεί σαν δοκιμαστικό εργαστήρι…
Πηγή: in.gr