Φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων βάζει η Βουλγαρία η οποία προειδοποιεί τα Σκόπια να ξεχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν ξεχάσουν πρώτα την μακεδονική γλώσσα που η Ελλάδα τους προσέφερε με τις υπογραφές Τσίπρα – Κοτζιά!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του https://www.mkd.mk/, η Βουλγαρία καλεί τα Σκόπια να αναφέρονται στην “γλώσσα της Βορείου Μακεδονίας” ενώ σημειώνει πως θα πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα το έργο με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά θέματα, εάν θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο MKD.mk, ο Νίκολα Ντιμίτροφ, υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, δήλωσε ότι «δεν θα δεχτούμε ποτέ την εισαγωγή αντιευρωπαϊκών διμερών όρων που εισάγουν την ταυτότητα της πΓΔΜ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η δήλωση της Βουλγαρίας έγινε μέρος της περίληψης συμπερασμάτων για τη διεύρυνση της ΕΕ και της ημερομηνίας διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ και την Αλβανία.

Η Βουλγαρία υπενθυμίζει ότι η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας θα αξιολογηθεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Για τη Βουλγαρία, η εφαρμογή της Συμφωνίας σημαίνει ότι η πΓΔΜ πρέπει να τηρήσει αυστηρά τις τροποποιήσεις του Συντάγματος βάσει της Συμφωνίας Πρεσπών και ταυτόχρονα να εφαρμόσει πλήρως και να σεβαστεί τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία.

Απαιτείται τελική συμφωνία “για το πλήρες φάσμα των εργασιών της κοινής πολυεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας για βασικά πρόσωπα και γεγονότα στην κοινή μας ιστορία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έως το 1944, στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι πολιτικοί της πΓΔΜ, σύμφωνα με το βουλγαρικό έγγραφο, πρέπει να αποφύγουν να κάνουν δηλώσεις, εκφράζοντας απόψεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως άνοιγμα ζητημάτων και αντιφάσεων σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Οι πολιτικοί της πΓΔΜ δεν πρέπει να κάνουν δηλώσεις ή να υποστηρίζουν οργανισμούς που ισχυρίζονται ότι υπάρχει η λεγόμενη «μειονότητα της πΓΔΜ» στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Δεν πρέπει να το κάνουν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, και σε άλλες πολυμερείς μορφές και μηχανισμούς παρακολούθησης.

Η Βουλγαρία απαιτεί μια “αλλαγή στη ρήτρα γλωσσών” που συμφωνήθηκε μεταξύ της Σόφιας και των Σκοπίων στις συμφωνίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού διαπραγματευτικού πλαισίου. Έτσι, ο γλωσσικός κανόνας που ομιλεί ο πληθυσμός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στα έγγραφα / δηλώσεις της ΕΕ πρέπει να αναφέρεται μόνο ως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού πλαισίου διαπραγματεύσεων.