Αν η Κεντροαριστερά ήταν κυριολεκτικά πολυκατοικία, τότε θα ήταν μια παλιά αθηναϊκή, από αυτές που υψώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τη δεκαετία του ’60, έζησε τις δόξες της Μεταπολίτευσης και σήμερα, παρά την αίγλη της, χρειάζεται ανακαίνιση. Στο ρετιρέ μένει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκτόπισε τον παλιό ιδιοκτήτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχε ποτέ πρόβλημα να πληρώσει το νοίκι, όμως το σπίτι πια έχει παλιώσει και χρειάζεται φρεσκάρισμα.

Ο παλιός ιδιοκτήτης μετακόμισε στο υπόγειο, όμως, με αλλαγμένο πια όνομα, κατάφερε να πιάσει ένα δυαράκι στον δεύτερο όροφο. Το ΠΑΣΟΚ πια λέγεται ΚΙΝΑΛ, σύντομα θα ξαναλέγεται ΠΑΣΟΚ και μαζί με το όνομά του σκέφτεται πως ήρθε η ώρα να επιστρέφει στο παλιό της σπίτι. Επιχειρούν, μάλιστα, να διώξουν τον ένοικο όχι με το να τσακώνονται μαζί του για τις πάγιες ανάγκες της πολυκατοικίας, αλλά στοχεύοντας κατευθείαν προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Η θεωρία της κεντροαριστερής πολυκατοικίας, από την άλλη, σ’ αυτή τη φάση αξιοποιείται κυρίως από αυτούς που δεν κατοικούν σ’ αυτήν, τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέποντας τη φυσιολογική της φθορά και την κατάσταση που επικρατεί στον κεντροαριστερό χώρο, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη ρευστότητα στο πεδίο της αντιπολίτευσης. Η γαλάζια κεντροδεξιά πολυκατοικία ανήκει, άλλωστε, μόνο σε έναν σ’ αυτή τη φάση, άρα δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε αλλαγή δεν την περιλαμβάνει. Το «αλληλοφάγωμα» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, στις κατάλληλες δόσεις, μπορεί και να την ωφελήσει.

Στο τοπίο που υπάρχει σήμερα, από την άλλη, με τη ΝΔ πρώτη στις δημοσκοπήσεις, αλλά με δυσκολία στην αυτοδυναμία, ακόμα και στις δεύτερες εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα που η ίδια ψήφισε, δεν υπάρχει καλύτερη κίνηση από την εξομοίωση των πολιτικών της αντιπάλων – με στόχο πάντα όχι την επικράτηση στην απλή αναλογική, αλλά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην κεντροαριστερή πολυκατοικία ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε δεν υπήρχε. Ομως οι αλλαγές που έγιναν και η μεταφορά των κεντροαριστερών ψηφοφόρων τον έβαλε αναπόφευκτα στο κάδρο. Η προαναγγελία μετεξέλιξής του, με τις αλλαγές στο καταστατικό για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, έγινε μελετώντας και διάφορα μοντέλα σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων – δεν είναι τυχαίο πως, αντιδρώντας στις επικείμενες αλλαγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πως μιλάμε για «ιδεολογικό μετασχηματισμό» του κόμματος. Σε περίοδο αλλαγών βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ, που περνάει από μια περίοδο σε μια άλλη, εν αναμονή ενός συνεδρίου που θα επιστεγάσει την κυριαρχία Ανδρουλάκη στις εκλογές με τη (μικρότερη ή μεγαλύτερη) επικράτησή του στον κομματικό μηχανισμό -ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει πως στην πραγματικότητα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές.

Η κεντροαριστερή πολυκατοικία, επομένως, βρίσκεται όντως σε περίοδο ανακατατάξεων: ο μέχρι σήμερα υφιστάμενος δικομματισμός του «ενάμισι κόμματος» δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει και τα δύο κόμματα  ψάχνουν τρόπους να γίνουν το κύριο σημείο του αντίπαλου πόλου της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελισσόμενος και το Κίνημα Αλλαγής ασκώντας «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Αν ρωτήσει κανείς και τους δύο, διαφωνούν πως μοιάζουν μεταξύ τους: στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να πιστεύουν πως το ΚΙΝΑΛ «γέρνει» προς την πλευρά Μητσοτάκη και γρήγορα θα κληθεί να πάρει θέση υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου.

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με το λαϊκίστικο προφίλ που τον ανέδειξε, και αποκλείουν κάθε είδους σύμπλευση μαζί του. Το ότι δεν υπάρχουν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν σημαίνει ότι σε κάποιον όροφο της πολυκατοικίας δεν υπάρχουν εκείνοι που σχεδιάζουν την επιστροφή τους: στελέχη που είχαν απομακρυνθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης, έχουν ανοιχτούς (και ανεπίσημους) διαύλους με την κεντροαριστερή ηγεσία, όχι όμως με σκοπό να τον στρέψουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ – οι πληροφορίες άλλωστε μιλούν για μια πολιτική πρωτοβουλία με στόχο την έναρξη συνομιλιών με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι αυτός ο διάλογος θα μετουσιωθεί σε κάτι παραπάνω.

Το επόμενο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης ενδεχομένως ανοίξει και επίσημα τέτοιου είδους συζητήσεις, όχι όμως πριν ξεκινήσει η αυτοοργάνωση του κόμματος και οι διαδικασίες που θα το αναδιοργανώσουν. Οι πολυκατοικίες, άλλωστε, χτίζονται στα θεμέλια, γι’ αυτό και πρόθεση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ είναι η επιστροφή ψηφοφόρων – είτε εκείνων που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε εκείνων που ανήκουν στη μεγάλη δεξαμενή της αποχής, απογοητευμένων προοδευτικών πολιτών που ψάχνουν να βρουν εκφραστή. Στο ιδανικό σενάριο, θέλουν να καταφέρουν να ταρακουνήσουν και λίγο τη διπλανή πολυκατοικία, με την επιστροφή ψηφοφόρων με ρίζες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΝΔ για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

από Τα Νέα