Αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, θα ζητήσει εντός της ημέρας η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, δήλωσε πως «σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας», καθώς, όπως είπε, «δεν θέλω να υπάρχουν σκιές». Είπε συγκεκριμένα πως «έχει μεγάλη σημασία για μένα να μην υπάρχει καμία σκιά στην παράταξη που υπηρετώ και με τίμησε και οι άνθρωποί της με τίμησαν. Ως εκ τούτου, προτίθεμαι να ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, προκειμένου να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο και το αργότερο στον Φεβρουάριο, η υπόθεση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την ανάκληση της υποψηφιότητας της Μαρίας Σπυράκη στην Α’ Θεσσαλονίκης εξετάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το θέμα συζητήθηκε στον πρωινό καφέ, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, μετά το πέρας των χθεσινών εργασιών, είπε: “Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο (σσ. σήμερα)”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της προκειμένου να ερευνηθούν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Με έτερες δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η κ. Σπυράκη δήλωσε, για άλλη μια φορά, ότι δέχεται την άρση της ασυλίας της και θα κάνει ότι μπορεί για να διαλευκανθεί άμεσα αυτή η υπόθεση. «Ευχαρίστως δέχομαι την άρση της ασυλίας μου προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να μην έχει αφήσει καμία σκιά. Η υπόθεση αφορά την ευθύνη μου για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του γραφείου που δεν έχει να κάνει με χρήματα που πιάνει βουλευτής στα χέρια του».

Όπως εξήγησε η υπόθεση αφορά πρώην συνεργάτη της, ο οποίος απουσίαζε σε αρκετές περιπτώσεις από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ λάμβανε επίδομα για εργασία στο εξωτερικό. «Η ευθύνη αυτή βαραίνει το ίδιο το φυσικό πρόσωπο αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή που έχει την ευθύνη του προϋπολογισμού», εξήγησε αποδεχόμενη μέρος της ευθύνης της.

Eιδικότερα η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι δεν έχει καμία οικονομική συναλλαγή μαζί του ούτε κρατούσε μέρος των επιδομάτων αλλοδαπής που λάμβανε. Και όπως είπε, η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Αυτό θα το κάνω αποφασισμένη για να στερήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε δυνατότητα επίθεσης στη Νέα Δημοκρατία», συμπλήρωσε. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, που όπως υποστήριξε΄αναμένει ότι θα κρατήσει δυο – τρεις μήνες.

«Όταν με το καλό διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση περιμένω την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με συγνώμη κεφαλαίο. Αν και δεν το συνηθίζει», προσέθεσε.

Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να κλείσει άμεσα η υπόθεση

Η κ. Σπυράκη, διευκρίνισε ότι σήμερα Παρασκευή 16/12 θα στείλει την σχετική επιστολή στον κ. Μαρινάκη, γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει ήδη ενημερώσει το κόμμα της. «Σημασία έχει ο καθένας από εμάς που είναι στο κέντρο μιας υπόθεσης να διευκολύνουμε την παράταξή μας. Έτσι αποφεύγω να δίνω όπλα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας», διευκρίνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Απαντώντας για το ποια πιστεύει ότι θα είναι η κατάληξη της έρευνας η ίδια δήλωσε ότι θα υπάρξει μια διοικητική ποινή και ένα πρόστιμο. «Η διαδικασία μέχρι τώρα, πριν προκύψει το θέμα  με το Qatargate ήταν μια διαδικασία συνήθης» υποστήριξε.

Κάνοντας για αλλη μια φορά επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι «προσπαθεί να συσχετίσει άσχετες υποθέσεις και να με χαρακτηρίσει ως διεφθαρμένη», διευκρινίζοντας ότι θέλει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση για να συνεχίσει την πολιτική της ιδιότητα.