Ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι οι ημέρες αδείας του 2020 που δεν θα προλάβουν να πάρουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πολύμηνης αναστολής της σύμβασής τους. Ο νόμος ορίζει ότι η άδεια πρέπει να καταβληθεί έως τις 31/12. Διαφορετικά αν αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να καταβληθούν στον εργαζόμενο οι αποδοχές αδείας.
Φανταστείτε όμως τις θα συμβεί αν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, επιστρέψουν στην εργασία τους το Δεκέμβριο και ζητήσουν την άδειά τους; Πως θα λειτουργήσει η οικονομία και κυρίως το εμπόριο που περιμένει μια τονωτική ένεση κατά την εορταστική περίοδο;
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος τελούσε σε αναστολή της σύμβασής του, θα πρέπει να προσμετράται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των ημερών της άδειας που δικαιούται. Αν ο εργοδότης δε χορηγήσει από υπαιτιότητά του την ετήσια άδεια αναψυχής στον εργαζόμενο, τότε υποχρεούται να του καταβάλει τις αποδοχές άδειας αυξημένες κατά 100%.
Οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δε καταστεί δυνατό να λάβουν την ετήσια άδεια αναψυχής που δικαιούνται, αναγκαίο είναι να προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσής τους για τις ημέρες μη ληφθείσας ετήσιας αδείας ή ενδεχομένως, ακόμη και δυνατότητα μεταφοράς της υπολειπόμενης άδειας στο επόμενο έτος λόγω των ειδικών συνθηκών, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται από το νόμο.
Τα πρόσφατα μέτρα προέβλεψαν την καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, που λόγω αναστολής δεν έχουν λάβει άδεια και επίδομα. Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, οι εργοδότες – ξενοδόχοι υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού μισθού. Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι εργοδότες – ξενοδόχοι θα λάβουν από το κράτος αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί των 534 ευρώ – δηλαδή 42,72 ευρώ – για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εν λόγω μισθωτών.
Πηγή: protothema.gr