Στις «φοβίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη να αποδίδουν τη φημολογία για πρόωρες εκλογές, μια παρασκηνιακή σεναριολογία που πάντως συντηρείται σε πολιτικοοικονομικούς κύκλους, ακόμα και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Όπως γράφουν τα Νέα, στην κυβέρνηση άλλωστε δεν διαψεύδουν ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται σχετικές εισηγήσεις, ωστόσο από το Μαξίμου κόβουν μαχαίρι οποιαδήποτε συζήτηση για φθινοπωρινές κάλπες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια πρωθυπουργική σκέψη. Αλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του («Η Καθημερινή»), απέρριψε το ενδεχόμενο, περιγράφοντας ότι διαθέτει «νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη » ώστε να εφαρμόσει τους άξονες της πολιτικής του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, προκαλείται νέα συζήτηση για το εάν και σε ποια κλίμακα ο Πρωθυπουργός επιλέξει αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Η συγκεκριμένη συζήτηση είχε ανοίξει προ κορωνοϊού, ενόσω ήταν σε εξέλιξη η αξιολόγηση εξαμήνου των κυβερνητικών στελεχών και πλέον επανέρχεται το σενάριο για διορθωτικές κινήσεις – τύπου μίνι ανασχηματισμού -, που θα απαντούσαν σε όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις του τελευταίου διαστήματος. Από τότε βέβαια στο Μαξίμου υποβάθμιζαν τα σενάρια ανασχηματισμού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανά πάσα στιγμή ανοιχτή η επιλογή για νέες εστιασμένες παρεμβάσεις. Σε ένα από τα πρόσφατα μηνύματά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα κράτος που «αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους» και «πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του». Με δεδομένο ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν επιτυχημένο στη διαχείριση της κρίσης το μοντέλο «Τσιόδρα – Χαρδαλιά», πολλοί εντός της ΝΔ θεωρούν πιθανή την αξιοποίηση από τον Πρωθυπουργό νέων προσώπων -των λεγόμενων τεχνοκρατών – στη μάχη της επόμενης μέρας.

Οσο για τις πρόωρες εκλογές, οι εισηγητές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες το θετικό αποτύπωμα από τη διαχείριση της πανδημίας ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να οδηγηθεί αναγκαστικά σε ανανέωση της λαϊκής εντολής ώστε να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο, όπως διαμηνύεται, οι προτεραιότητες δεν έχουν αλλάξει. Επίσης προσωπικά για τον Μητσοτάκη εγκυμονεί ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για «τακτικισμό» την ώρα που επιχειρεί να χτίσει εντός και εκτός Ελλάδας προφίλ υπευθυνότητας, με σταθερή προσήλωση στις θεσμικές διαδικασίες.

Επιπλέον η κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν σίγουρο ένα νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο, που δεν θα επέτρεπε διεξαγωγή εκλογών – και μάλιστα διπλών λόγω απλής αναλογικής – με την απειλή περαιτέρω αστάθειας, μεγαλύτερης ύφεσης αλλά και επιδημιολογικού «πισωγυρίσματος» όσον αφορά κυρίως τις ευπαθείς ομάδες. Ομως και κομματικά, ανάμεσα σε άλλα, η πρόκληση πρόωρων εκλογών, μόλις μετά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, θα απειλούσε με… απώλειες, δηλαδή με μία οριακή πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, μπροστά σε ένα δύσκολο διάστημα με ανοιχτά μέτωπα (κοινωνικά και οικονομικά) στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να «χάσουν» τη σημερινή αυτοδυναμία των 158 εδρών.